Lavrov: Neprihvatljivi potezi SAD

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov oštro odbacio "pokušaje SAD da okrive Rusiju za Snoudenov nestanak" i naveo da on tehnički nije ni bio na teritoriji Rusije.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

11:05

Default images

Moskva je tako zvanično negirala "bilo kakvu umešanost u slučaj Snouden" i navela da nema veze sa njegovim "planovima putovanja oko sveta".

Bivšem radniku NSA gubi se svaki trag nakon što je u nedelju objavljeno da je iz Hongkonga sleteo na moskovski aerodrom "Šeremetijevo".

On je navodno trebalo da se juče ukrca u avion za Havanu, odakle bi nastavio put ka Ekvadoru gde je tražio azil, ali to se nije desilo. Ruska agencija Interfaks je zatim javila da je on "otišao iz Rusije". "Pokušaji SAD da svale krivicu na Rusiju za njegov nestanak i njihovi zahtevi da ga isporučimo su bez ikakvog osnova i potpuno su neprihvatljivi. Optuživanje za kršenje američkih zakona ili čak nekakve zavere nisu prihvatljive. Mi nismo ni na koji način umešani u ovaj slučaj, nemamo veze ni sa gospodinom Snoudenom, ni sa njegovim odnosima sa američkim pravosuđem, niti sa njegovim kretanjem po svetu", rekao je Lavrov.

Kako navode izveštači, ruski šef diplomatije je na konferenciji za novinare istakao da Snouden tehnički nikada nije ni kročio na rusko tlo, jer je ostao u tranzitnoj zoni aerodroma po sletanju u Moskvu.

"On sam bira svoju maršrutu, a rusku granicu nije prešao. O tome gde se nalazio tokom vikenda saznali smo kao i većina drugih, preko medija", rekao je Lavrov.

Ni Kina ne prihvata kritike SAD

I Kina je ocenila da su optužbe SAD na njen račun u "slučaju Snouden" neosnovane i neprihvatljive.

"Američka strana nema razloga da dovodi u pitanje u odluku vlasti Hongkonga koja se rukovodila u skladu sa zakonom. Kritika SAD na račun centralnih kineskih vlasti su bez osnove. Kina apsolutno to ne može da prihvati", rekao je portparol kineskog ministarstva inostranih Hua Čunjing.

Hua je takođe branio odluku vlade Hong Konga da pusti Snoudena i da otputuje, rekavši da se vlast Hong Konga rukovodila slučajem Snoudena u skladu sa zakonom, prenela je agencija Rojters. Britanska agencija navodi da je Bela kuća saopštila da je odluka Hong Konga "namerni izbor vlade da oslobodi begunca, uprkos važećem nalogu za hapšenje i da odluka nesumnjivo ima negativan uticaj na američko-kineski odnos".

Glavni kineski državni dnevni list pohvalio je odbeglog službenika američke špijunske agencije za "skidanje pobožnje maske Vašingtona" i odbacio optužbe na račun Pekinga da je omogućio slobodan odlazak Snoudena iz Hong Konga.

"Takav potez nije samo štetan po odnose SAD i Kine, već daje loš presedan koji bi mogao da otkrije složene međunarodne sporazume o tome kako države tumače zakone i posebno ugovore o izručenju,'' rekla je bivša državna sekretarka Hilari Klinton čime se pridružila kritikama Bele kuće na račun Pekinga.

Kineski Narodni dnevnik koji ne prenosi zvaničnu politiku, ali može da odražava mišljenje Vlade, piše da zvanični Peking ne može da prihvati "ovu vrstu nezadovoljstva i otpor" iz SAD-a.

"Kina ne želi da to (slučaj Snouden) utiče na sveukupnu situaciju, centralna vlada je oduvek zauzimala relativno miran i uzdržan stav, jer kinesko-američki odnosi su važni", pomirljiv je Džao Kedjing, profesor međunarodnih odnosa sa kineskog elitnog Singhua Univerziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: