Ambasador povučen zbog tvitovanja?

Ambasador Srbije u Ankari demantuje objavu Ministarstva spoljnih poslova, koje je saopštilo da je on znao da je povučen i da je tražio da ostane u Ankari.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

08:48

Default images

Podsetimo, kako je B92 objavio juče, srpski ambasador u Turskoj Dušan Spasojević dobio je naredbu iz Ministarstva spoljnih poslova da se povuče s položaja u naredna 24 sata.

Kako smo nezvanično saznali, kao obrazloženje za njegovu smenu navodi se da je ambasador davao izjave za B92 i RTS, bez odobrenja Ministarstva. Spasojević je, inače, u programu TV B92 opisivao situaciju u Turskoj i davao informacije o našim državljanima.

Na molbu da potvrdi ili demantuje tvrdnje o smeni, Spasojević je samo rekao da ne želi to da komentariše dok ne bude zvanično obavešten, ali je dodao da, prema važećim propisima, koje je doneo ministar Mrkić, ima pravo i obavezu kao ambasador da daje izjave kada je vanredna situacija i kada je u pitanju bezbednost građana Srbije.

U Ministarstvu, s druge strane, objašnjavaju da je ambasador smenjen još pre nekoliko meseci, ali da je na lični zahtev ostao duže zbog porodice.

Spasojević je potom na svom nalogu na Tviteru objavio da je "notorna neistina da je na lični zahtev u Ankari ostao duže zbog porodice".

On je takođe putem Tvitera rekao i da se u svom izveštavanju ograničio samo na nedvosmislen savet srpskim državljanima u Turskoj da izbegavaju mesta javnih okupljanja, dok je u drugom tvitu rekao da nije u svom obraćanju izražavao svoj jasan stav po pitanju onoga šta se dešava, odnosno da ni u jednom momentu nije izveštavao o zbivanjima.

Spasojević, kome je očigledno zamereno i to što piše na Tviteru, sudećima prema komentarima na toj društvenoj mreži, na toj mreži je sinoć obavestio javnost da su tri suzavca bačena u dvorište ambasade Srbije u Ankari i da je sve bilo pod dimom.

Inače, Spasojeviću je, nakon vesti da mu je naloženo da se hitno povuče, putem Tvitera stiglo mnogo poruka podrške, među kojima ima i onih sa domaće javne i političke scene. Vest je, takođe putem Tvitera, obišla svet.

A šta kaže Mrkić?

S druge strane, izvor "Blica" iz Ministarstva spoljnih poslova je rekao da je pomoćnik ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića pitao ambasadora Srbije u Ankari zašto je dao izjave za dve televizije. "Ovaj mu je odgovorio da je reč o vanrednoj situaciji i razgovor je na tome završen. Dan kasnije u konzulat je poslata odluka u kojoj se Spasojeviću nalaže da odmah spakuje stvari i vrati se u Srbiju", kaže taj izvor "Blica".

Mrkić je za "Blic" rekao da je ambasador Spasojević opozvan pre dva meseca, ali da mu se ljudski izašlo u susret da ostane do 1. jula u ambasadi u Ankari jer mu jedno od dvoje dece tada završava školu.

Mrkić, međutim, nije hteo da potvrdi da li je ambasadoru poslata nova poruka.

"Spasojević je kritikovan jer je neovlašćeno komentarisao i opisivao situaciju u Turskoj, a nadležan je da govori samo o našim građanima. Zbog toga je mogao da me pozove ministar Ahmet Davutoglu i opravdano uloži protest", kazao je Mrkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: