Izrael obeležava Dan holokausta

Izrael je ceremonijom u Jerusalimu počeo da obeležava Dan holokausta u Drugom svetskom ratu, u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Izvor: B92

Nedelja, 07.04.2013.

20:50

Default images

Ove godine se tom ceremonijom u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem obeležava sedam decenija od pobune i ustanka u varšavskom getu, a ta pobuna simbolizuje jevrejski otpor nacistima.

Predsednik Izraela Šimon Peres, obraćajući se stotinama preživelih i njihovim porodicama, izraelskim liderima i diplomatama, istakao je da svet mora da se zapita kako režim, kakav je u Iranu, može da negira holokaust i preti novim holokaustom tako brzo nakon što je toliko miliona ljudi izgubilo svoje živete.

"Pretnja holokausta protiv jednog naroda je pretnja holokaustom protiv svih naroda. Holokaust neće biti izgubljen u dubinima istorije. On je tu s nama..." rekao je Peres, dok su plavo - bele izraelske zastave bile spuštene na pola koplja i počasna garda stajala sa strane.
Foto: Beta, AP
Na ceremoniji je govorio i izraelski premijer Benjamin Netanijahu i čitane su pesme i psalmi i dva glavna izraelska rabina izgovarali jevrejske molitve za mrtve. Netanijahu je takođe pomenuo Iran, istakavši da mržnja prema Jevrejima nije nestala i da je zamenjena mržnjom prema jevrejskoj državi.

"Iran glasno kaže da namerava da nas uništi i koristi sva sredstva da postigne taj cilj", upozorio je Netanijahu.

Tokom ceremonije šest preživelih u holokaustu zapalilo je šest baklju, svaku za million žrtava.

Obeležavanje Dana holokausta biće nastavljeno sutra ujutru, kada će na zvuk sirene Izraelci širom zemlje odati poštu žrtvama.
Foto: Beta, AP
Potom će biti održana još jedna ceremonija u Jad Vašemu i čitaće se imena žrtava na plenarnoj sednici izraelskog parlamenta -Kneseta.

Uz to će se u Poljskoj, kao svake godine, održati komemoracija, takozvani Marš živih.

Predvodiće ga šef izraelske armije Beni Ganc, koji je danas obilazeći mesto na kome se nalazio logor smrti Aušvic rekao da se "Izrael osigurava da se užas kao što je taj, ne ponovi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: