Vučić: Tražićemo nastavak dijaloga

Alaksandar Vučić kaže da će u sutrašnjem zvaničnom odgovoru Beograda Briselu biti traženi nastavak dijaloga i veće garancije za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 07.04.2013.

20:37

Default images

On kaže da će to predložiti i predsedništvu SNS i dodaje da nije relano da u utorak 9. aprila bude potpisan sporazum, ali da dogovor mora da bude postignut.

"Nije realno da Srbija potpiše rešenje koje je ponuđeno u Briselu. Nećemo potpisati ništa što će ići na uštrb srpskih interesa, ali mi moramo da postanemo normalna zemlja i da našu zemlju dodatno otvorimo".

"Mi od inata ne možemo da živimo, ne možemo iz inata da gradimo državu, da zaposlimo ljude... Moramo da postignemo sporazum i moj predlog je da tražimo nastavak dijaloga i veće garancije", kazao je Vučić gostujući u emisiji "Teška reč" na TV Pink.

On je izjavio da će sutra biti doneta "konačna i zvanična odluka" o rešenju za Kosovo ponuđenom na pregovorima u Briselu.

"Sutra ćemo uputiti zvaničan odgovor Briselu i tražiti natavak dijaloga i garancije za bezbednost Srba", rekao je on i istakao da Srbija mora da reši kosovski problem i da ne sme dozvoliti da to postane "zamrznuti konflikt".

Vučić je dodao da nije relano da u utorak sporazum bude potpisan, ali da je od toga važnije hoće li zemlja biti ugrožena i hoće li biti ukinut bezvizni režim.

"Mora biti naša jasna reč da hoćemo sporazum i hoćemo dogovor", poručio je Vučić.

On je ponovio da je ono što je ponuđeno u Briselu 2. aprila u nekim delovima lično kao da je cilj bio "da nas unize".

Vučić je dodao da u poslednjoj rundi dijaloga nije ponuđen nikakv papir, već su pročitani zahtevi koji su veoma ličili na albanske uslove.

Prema njegovim rečima, pročitano je osam tačka, od kojih su šest za Beograd bile prihvatljive, a na dve nije moglo da se pristane.

"Bio je ogroman pritisak da se te večeri to prihvati. Mi smo rešavali u trenutku i posle 15 ili 20 minuta doneli smo odluku da se vratimo u Beograd i da sa svojim narodom...", rekao je Vučich upitan o pregovorima prošlog utorka u Briselu.

"Ja sam u jednom trenutku rekao da sam spreman da podnesem ostavku. Ono što je ništa ne možemo da prihvatimo", rekao je Vučić.

Ranije danas premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena za nastavak dijaloga kao i da "utorak nije dan D". Dačić je prethodno razgovarao sa predstavnicima stranaka o ponudi koju je Srbija dobila u Briselu, i o kojoj treba da se donese odluka do utorka, 9. aprila.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u nedelju da je Briselu Srbiji nije data ponuda već ultimatum, da razgovore sa Prištinom treba nastavitu kao i da će se Srbija za pomoć obratiti "onoj organizaciji u kojoj ima puna prava kao i svaka država". Vučić je naveo da sadašnja Vlada Srbije ima najbolje moguće odnose ne samo sa Zapadom već i sa Ruskom federacijom, ali je dodao da se "ne može bez sveta da se čuva svoje, što je znao i Miloš Obrenović".

"Video sam neke koji govore o tome nemojte da izdate...nećemo, ali ja pitam njih ko će da bude odgovoran kada bude 40 odsto nezaposlenih. Hoćete li tada da govorite o izdaji, prodaji", upitao je Vučić.

On je dodao i da ako u regionu postavimo drugačije odnose i ako postanemo tržište od 15 - 20 miliona da je onda siguran da će Srbija neuporedivo lakše moći da privuče invstitore te da je zato važno se da politički okvir napravi tako da ekonomija bude najvažniji prostor za razvoj i delovanje.

Vučić kaže da očekuje u narednim nedeljama nove investicije i prvi novac koji će doći iz Emirata i dodaje da je za privlačenje investicija i otvaranje radnih mesta potrebna politička stabilnost.

"Potrebni su nam novi zakoni kao one koje je Hrvatska donela ranije da se dozvole mogu izdati za mesec dana i kako bi veliki investitori dobili povlašćen položaj da se o njima bavi Vlada i rešava njihove probleme. Očekujem da u narednom periodu izađemo sa zajedničkim tenderom za prugu Zagreb-Beograd i sa drugim susedima. Očekujem da u narednoj godini u poljoprivredu uložimo više od 500 miliona evra nego do sada".

Prvi potredsnik vlade dodaje da ako se uspostavi efikasna kontrola i planiranje, ako bude postojala politička odlučnost da se problemi rešavaju brzo i efikasno da Srbija uskoro može da bude prosperitetna zemlja i lider u napretku i razvoju, ali da ako se to ne dogodi da će Srbija tavoriti i da će biti slaba.

Vučić kaže i da nije zano za odluku o puštanju Marka Miškovića iz pritvora i da mu je stavljena elektronska nanogica i da je to video u medijima.

"Nisam znao za odluku o puštanju i nisam ni trebao da je znam. Pritvor je mera koja ne treba predugo da trajde, cilj je da traje što kraće i da se podigne optužnica i da se ide na pravična suđenja. Sasvim sam siguran da je tužilac pripremio kvalitetnu optužnicu", rekao je on.

Vučić je najavio i da se slučaj Galenika završava i da će to biti svima jasno ovih dana, a o drugim slučajevima u borbi protiv korupice nije želeo da govori navodeći samo da se na njima radi i da se privode se kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: