Lajčak: Moguć kompromis na KiM

Kompromisno rešenje na Kosovu mogla bi da bude institucionalna zaštita Srba koja ne bi bila zloupotrebljena za blokadu, kaže Miroslav Lajčak za “Novosti“.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

21:23

Default images

Dogovor između Beograda i Prištine je ostvarljiv i predstavlja jedini moguć put ka sređivanju situacije u regionu i napredovanju i Srbije i Kosova ka EU, smatra specijalni savetnik EU za zapadni Balkan i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

U intervjuu za ”Novosti”, Lajčak, kao osoba koju je EU odredila za tumača prilika u regionu, i s kojim se Ketrin Ešton redovno savetuje oko situacije na zapadnom Balkanu, takođe ističe da bi Srbima na Kosovu trebalo dati određenu institucionalnu zaštitu, u okviru traženja sveobuhvatnog rešenja.

“Činjenica je da se Srbi na Kosovu osećaju nezaštićenim i da traže od Beograda i ostalih učesnika dijaloga da dobiju neke garancije, uključujući i institucionalne, da njihovi interesi ne bi ostali nezaštićeni”, podseća Lajčak.

“S druge strane, kosovska strana se plaši da se ne stvori neka struktura koja bi imala pravo veta i, tako, mogućnost da napravi čitav sistem nefunkcionalnim. Siguran sam da postoji nešto između toga. Dakle, mora da postoji neka institucionalna zaštita, ali ona ne može da bude zloupotrebljena za blokadu”, smatra on.

Lajčak verujem u normalizaciju odnosa Beograda i Prištine jer, kako kaže, misli da glavne političke snage razumeju da je ona potrebna.

“Shvataju da je normalizacija nešto što znači pobedu, i za jednu, i za drugu stranu. Jer, konfrontacija ne pomaže nikome”, kaže on.

“Politička reprezentacija Srbije je jasno pokazala koliko joj je važno da zemlja uđe u proces pregovora za pristupanje EU, iako je, istovremeno, i jasno stavila do znanja da postoji limit oko toga šta je spremna da uradi u tom procesu. Ipak, u tom procesu je do sada pokazan veliki stepen odgovornosti”, ocenjuje on.

Lajčak poručuje i da je otvaranje pretpristupnih pregovora početak bespovratnog puta koji vodi prema članstvu u EU, te da je siguran da je za Srbiju najvažnije da postane članica Unije.

“To je garancija zaštite političkih, ekonomskih, socijalnih i ljudskih prava građana Srbije, na najvišem svetskom nivou. Moj odgovor je zato vrlo jednostavan: šta god treba da se preduzme, da bi zemlja dobila taj datum, i da bi postala članica, treba da se uradi”, poručuje on.

Lajčak veruje da će Srbija u junu dobiti datum pregovora sa EU. “Mislim da je Srbija to zaslužila. Procenjujem da je, možda, pola koraka do tog cilja”, procenjuje slovački diplomata.

Lajčak kaže i da njegova zemlja ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali da priznaje evropsku perspektivu za čitav region zapadnog Balkana.

“Mislim da je u interesu svih da se ceo region vodi istim vrednostima, i da se vladavina prava poštuje svuda u istoj meri. Zato smo mi, i ne samo mi, već sve države članice EU, podržali zaključke Evropskog saveta iz decembra, koji jasno daju neku evropsku perspektivu i za Kosovo”, navodi on.

Lajčak poručuje i da danas sve strane treba da se usredsrede na ona pitanja koja su sada na dnevnom redu, a da će se druga pitanja rešavati za tri ili pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: