Denjub: Mleko u Srbiji idealno

Mleko u Srbiji je ispravno i svi nalazi su u granicama dozvoljenog, kaže direktorka za korporativne i regulatorne odnose Denjub fuds grupe Svetlana Glumac.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2013.

19:40

Default images

U Denjubu kažu da, kada je reč o mleku koje proizvode njihove kompanije Imlek i Mlekara Subotica, nema razloga za brigu.

"Mleko koje pijemo je ispravno. Ne bih komentarisala izjave gospodina Ješića, koje su tendenciozne i prejake. Ne želimo da zastrašujemo javnost, jer za to nema osnova. Svi nalazi su u granicama dozvoljenog", rekla je Svetlana Glumac Tanjugu.

Ješić je ranije rekao da je "vanredna analiza mleka na prisustvo aflatoksina M1 pokazala da je u većini ispitanih uzoraka otkrivena veća količina kancerogene materije nego što je dozvoljena".

Svetlana Glumac je napomenula da je do pre dve godine dozvoljena količina aflatoksina bila maksimalno 0,50 miligrama po litri mleka, a da je u međuvremenu domaće zakonodavstvo pooštrilo kriterijume, pa je sada dozvoljena granica 0,05.

"Tako ispada da sada pijemo zdravo mleko, a do pre dve godine nismo. U SAD, kao i u većini zemalja u svetu, gornja granica je 0,5 miligrama i po tim kriterijumima naše mleko je idealno", poručila je ona.

Ona je navela da će ta grupa pojačati kontrolu i uraditi ponovo analize, te da će biti proverena i hrana kojom se hrane krave, kao i mleko koje se otkupljuje od 6.000 farmi.

"Ono što je sigurno jeste da je koncentrat za ishranu kojim pomažemo farme ispravan. Problem s pojavom aflatoksina se javlja periodično na dve-tri godine. To se desilo i sada zbog suše, ali sve to može da se sanira ukoliko se utvrdi prisustvo aflatoksina, tako što se u hranu uključe određene materije koje apsorbuju i anuliraju plesan", navela je ona.

Analize se rade dva puta godišnje, a zbog suše i pojave plesni-aflatoksina urađena je još jedna provera u decembru prošle godine i rezultati su, kako je rekla, pokazali da je mleko odlično.

Hrvatska referentna laboratorija u svojim podacima navodi čak da postoji odstupanje od čak +-14,7 odsto, što nedvosmisleno ukazuje na to da su te analize neprecizne, ukazala je Svetlana Glumac.

Oglasila se i kompanija Somboled, proizvođač mleka Dukat, koja će povući iz prodaje proizvode za koje postoji sumnja na povećanu koncentaciju aflatoksina, bez obzira na to što se zvanični rezultati analiza koje sa sigurnošću mogu potvrditi prisustvo ovog toksina još čekaju.

U toj kompaniji ističu da redovno i u skladu sa obavezama i pravilnicima propisanim zakonom kontroliše svoje mleko i da su rezultati poslednja takve kontrola obavljene u novembru 2012. godine bili uredni i nisu pokazali povećanu koncentraciju aflatoksina u mleku.

"Pored toga, odmah nakon pojave problema sa aflatoksinom u regionu, kompanija Somboled, uz navedenu redovnu mikrobiološku kontrolu mleka, uvodi i sopstvenu kontrolu otkupljenog mleka na rezidue, pa tako i rezidue među koje spadaju i aflatoksini", navodi se u saopštenju.

Hrvatska mlečna industrija Dukat, čiji je Somboled deo, u vlasništvu je fransuske kompanije Laktalis, jedne od najvećih svetskih mlečnih grupacija.

Kako je danas saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, dodatna ispitivanja ispravnosti mleka potvrdila su mogućnost prisustva aflatoksina iznad dozvoljenih granica i sporni uzorci biće poslati na superanalizu u Holandiju. Ministarstvo je navelo i da se iz prometa povlači mleko čiji uzorci pokazuju mogućnost kontaminacije aflatoksinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: