Otac Sava:Ekstremisti i dalje prete

Iguman Visokih Dečana Sava Janjić izrazio zabrinutost zbog najave albanskih ekstremista da će uzurpirati manastirsku zemlju uprkos odluci Vrhovnog suda Kosova.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

19:17

Default images

"To bi bilo veoma opasno, jer Visoki Dečani nisu samo crkva, već imaju i imanje koje je važno za opstanak monaštva", kaže otac Sava.

On je za B92 rekao da je o tome razgovarao i sa komandantom Kfora Folkerom Halbauerom. "Uveravao nas je da nam bezbednost nije ugrožena i da će Kfor zaštiti manastir od napada lokalnih ekstremista", kaže Janjić.

General Halbauer je, zajedno sa italijanskim generalom, posetio danas manastir. On je sveštenstvu Visokih Dečana preneo uveravanja da će Kfor ostati na nivou svog zadatka i da će sprečiti svaki nasilni pokušaj usmeren prema manastiru, saopštila je informativna služba Eparhije raško-prizrenske.

Arhimandrit Sava je potom za B92 ukazao na dalju opasnost pošto su albanski ekstremisti najavili radikalizaciju protesta i preuzimanje delova imanja manastira iako je odlukom Vrhovnog suda Kosova potvrđena svojina Visokih Dečana nad manastirskim zemljištem.

Podsetimo, Albanci su juče protestovali u okolini manastira tražeći obaranje te odluke suda. Kapije manastira bile su prvi put za 13 godina zatvorene zbog pretnji rukovodilaca tamošnje opštine i ekstremista, a pristup Visokim Dečanima bio je blokiran snažnim snagama policije i Kfora, uz učešće italijanskih karabinjera.

"Kapija je i dalje pritvorena, a ispred nje su italijanski vojnici. Situacija je za sada mirna", kaže otac Sava.

On je rekao i da je iznenađen jučerašnjom reakcijom Kfora da je izveštavanje srpskih medija o dešavanjima oko Dečana preterano, kao i da u nijednom trenutku nije postojala opasnost po manastir.

Iguman Visokih Dečana je rekao da juče nije bilo toliko učesnika protesta koliko ih je bilo prethodnih dana, ali je naveo da to ne znači da nisu planirali napad na manastir. Među njima je, prema njegovim rečima, bio i vođa lokalnih veterana OVK, koji je više puta dosad pretio sveštenstvu.

"Ne mogu da se složim sa ocenom Kfora da je to bila mirna šetnja. To je bila provokacija. Niko nije mogao da proceni da li će iza te grupe doći rulja koja će napasti manastir", rekao je on.

Rijaset Islamske zajednice u Srbiji je najoštrije osudio događaje kod manastira Visoki Dečani i pozvao Islamsku zajednicu Kosova da pozove na mir i pomirenje " u skladu sa vrednostima koje islam vekovima propoveda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: