Zvanično:U Alžiru ubijeno 38 talaca

Tokom četvorodnevne drame u gasnom postrojenju na jugu Alžira ubijeno je 38 talaca, saopštio je alžirski premijer Abdelmalek Selal.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2013.

20:22

Default images

Od ubijenih taoca 37 je iz osam stranih zemalja, a jedan je Alžirac.

Ovo su prvi zvanični podaci iz Alžira o ukupnom broju ubijenih talaca tokom drame koja je trajala od srede do subote.

Zapadne agencije prenose neusaglašene informacije o broju ljudi za kojima se još traga - AP i Frans pres navode da je nestalo pet stranih radnika, dok Rojters ističe da ih je sedam, a zasad je utvrđeno da je među ubijenim taocima sedam japanskih radnika, kao i po tri radnika iz SAD i Britanije.

Premijer je naveo i da se u gasnom postrojenju nalazilo ukupno 790 Alžiraca i 134 stranaca iz 26 zemalja.

Kada je reč o napadačima, Selal je kazao da je u akciji alžirske vojske ubijeno ukupno 29 otičara, a da su trojica uhapšeni živi, ističući da su svi nosili uniforme alžirske vojske i da su dobro znali strukturu kompleksa.

Selal je naveo i da su među otmičarima bila i dva Kanađanina i 11 Tunišana, a da su ostali došli iz Egipta, Malija, Nigera, Mauritanije i trojica iz Alžira.

Otmičari su imali i tim stručnjaka za eksploziv, a po svoj prilici, imali su i pomoć iznutra - bivšeg vozača u postrojenju, koji je Nigerijac, rekao je premijer.

Selal je ispričao kako su ekstremisti najpre pokušali da otmu autobus sa stranim radnicima, a da su napad na gasno postrojenje pripremali dva meseca i da su planirali da aktiviraju bombe u celom kompleksu.

Odgovornost za otmicu ranije je preuzela "Maskirana brigada", islamistička grupa iz Malija povezana sa al-Kaidom, koja je zatražila da se okonča francuska intervencija protiv ekstremista u toj zemlji.

Alžirski premijer je, takođe, rekao da je otmičare predvodio jedan Alžirac, od ranije poznat bezbednosnim službama, koji je ubijen tokom napada alžirske vojske u cilju oslobađana talaca.

Srbija osudila napade, podrška Alžiru u borbi protiv terorista

Republika Srbija osudila je terorističke napade u Demokratskoj Narodnoj Republici Alžir i pružila punu podršku alžirskoj vladi u borbi protiv terorizma.

Srbija izražava solidarnost sa prijateljskim narodom Alžira, koji je izložen brutalnim napadima ekstremističkih grupacija.

Vladi i narodu Alžira upućujemo izraze iskrenog saučešća povodom tragične pogibije nedužnih gradjana, navedeno je u večerašnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: