Gotovina poziva Srbe da se vrate

Hrvatski general Ante Gotovina u intervjuu Kuriru izjavio da proterani Srbi "treba da se vrate u Hrvatsku, jer je to njihova domovina".

Izvor: Tanjug, Kurir

Ponedeljak, 19.11.2012.

00:58

Default images

Beogradski "Kurir" objavio je intervju sa hrvatskim generalom Antom Gotovinom, dat posle oslobađajuće presude u Hagu, u kome je izjavio za Srbe da su "Oni (Srbi) su građani Hrvatske".

"To je njihova domovina kao što je i moja, tu je njihova kuća. Nije ovo moje više nego što je njihovo", rekao je Gotovina za Kurir i dodao da "budućnost zavisi od nas, ona je ispred nas".

Na zahtev novinara da direktno pozove Srbe da se vrate u Hrvatsku, Gotovina je odgovorio:

"Pa, da. Vratite se... Hm. Pa kako ja nekog mogu pozvati da se vrati svojoj kući? To je njihova kuća".

"To je stvarnost, ovo je i njihova kuća, oni treba da budu u svojoj kući ako to žele. To je jasno. Pa nije ovo moje više nego što je njihovo. One koji žele da se vrate, koji imaju kuće ovde, ne treba ja da pozivam. Oni treba sami da dođu", kaže Gotovina.

"Kurir" u antrfileu objavljuje i sliku srpskog zbega iz 1995. godine, sa tekstom: "Ovaj čovek je vodio akciju u kojoj je 1.960 Srba ubijeno, 220.000 Srba proterano".

U komentaru na oslobađajuću presudu za učešće u akciji "Oluja" i odgovoru na pitanje da li će se u Hrvatskoj boriti za to da slučajevi poginulih budu procesuirani, Gotovina je kazao:

"Gledajte, bio je rat. To je stvar prošlosti, okrenimo se budućnosti, a ono što je prošlost, pripada prošlosti i postoje institucije koje se time bave".
Gotovina je rekao i da on ne može da insistira na tome da oni koji su možda počinili zločine u njegovo ime budu procesuirani.

"Kako ja na tome mogu da insistiram? Da li ja to nekoga treba da savetujem? Ko sam ja da savetujem institucije da rade svoj posao? Svaka institucija radi svoj posao po zakonu", ocenio je Gotovina.

Na pitanje da li je imao u Haškom tribunalu prijatelja među Srbima, on je rekao da je "prijateljstvo stvar koja se gradi".

"Morali smo da živimo zajedno i živeli smo u skladu s tim", zaključio je Gotovina za "Kurir".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

297 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: