Planirao napad na francuski list?

Francuska policija uhapsila mladića kojeg sumnjiči da je planirao osvetnički napad na list Šarli ebdo, koji je objavio sporne karikature proroka Muhameda.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

20:41

Default images

Mladić (18), saslušan je u odeljenju za antiterorizam u blizini Tulona, pošto je na društvenoj mreži Fejsbuk pretio da će "prerezati grlo" svakom koga zatekne u prostorijama lista "Šarli ebdo".

"Šarli ebdo" je objavio karikature u kojima je ismejan prorok Muhamed u vreme kada širom sveta besne žestoki protesti, koji povremeno prerastaju u nasilje, zbog antiislamskog filma "Nevinost muslimana", proizvedenog u SAD. Glavni urednik tog lista odbacio je optužbe za provokacije.

Tokom protesta u Libiji su ubijeni američki ambasador i još troje Amerikanaca.

Demonstracije su održane i u Francuskoj, gde je policija proteklog vikenda privela više od 150 ljudi. Osumnjičeni mladić nema policijski dosije, ali je od ranije poznat bezbednosnim službama, saopštili su sudski izvori bez iznošenja detalja.

Policija u Francuskoj, u kojoj živi oko četiri miliona muslimana, strahuje od napada gnevnih islamista, naročito uoči sutrašnje molitve. Zvaničnici se takodje plaše da bi gnev zbog spornog filma i karikatura mogao da se ispolji i u predstavništvima Pariza u inostranstvu, zbog čega su zatvorili ambasade, konzulate, kulturne centre i škole u 20 muslimanskih zemalja.

Francuska policija već je postala meta kritika, jer nije zaustavila napadača povezanog s Al Kaidom, koji je u martu u Tuluzu ubio sedmoro ljudi, medju kojima i dvoje jevrejske dece.

Mohamed Merah saslušan je u policiji posle povratka iz posete Avganistanu i imao je opširan kriminalni dosije, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: