EU za visoke škole donira 22 mil. €

EU će uložiti 22 miliona evra za obnovu infrastrukture 27 visokoškolskih ustanova u Srbiji, rečeno je na svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

14:33

Default images

Donacija je namenjena državnim univerzitetima u Novom Pazaru, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, za adaptaciju i obnovu kabineta, slušaonica, laboratorija, nabavku opreme, rekao je ministar Žarko Obradović, na skupu kojem je prisustovao šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Srbija ima nedovoljno jaku ekonomiju i nedovoljno sredstvaa za obrazovanje", rekao je minstar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i naveo da je svaka pomoć za obrazovanje više nego dobrodošla.

Oblast visokog obrazovanja je jedan od najvećih potencijala i treba i može da obezbedi ekonomski razvoj zemlje, rekao je Obradović, na skupu na kojem je Dežer objasnio da se projekat "Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji - EU HETIP" realizuje iz pretpristupnih fondova namenjenih Srbiji.

"Donacija će značajno pomoći Ministarstvu u unapređenju naučnih kapaciteta, a naročito razvoju tehničkih inovacija i istraživanja, koja bi trebalo da dovedu do ekonomskog napretka", rekao je Dežer.

Studenti i nastavno osoblje počeće da koriste obnovljene prostorije i novu opremu od školske 2013. godine, rečeno je na skupu, kojem je prisustvovao i rektor UB Branko Kovačević, rektori i dekani drugih univerziteta i fakulteta.

Zahvaljujući donaciji, biće rekonstruisan staklenik u botaničkoj bašti "Jevremovac", koja pripada beogradskom Biološkom fakultetu, a predviđeno je i adaptiranje kabineta i slušaonica na Poljoprivrednom fakultetu.

U planu je proširenje i adaptacija zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, izgradnja kotlarnice na Mašinskom fakultetu u Kraljevu, obnova fasade zgrade rektorata UB, izgradnja rampi za studente sa hendikepom...

EU je od 2000. godine u projekte unapređenja i podrške reformi obrazovanja u Srbiji uložila više od 63 miliona evra, rečeno je na skupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: