Ban: Kina svesna situacije u Siriji

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kaže da se sa najvišim zvaničnicima u Pekingu saglasio da je situacija u Siriji veoma ozbiljna.

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2012.

12:18

Default images

On je izrazio nadu da će se članice Saveta bezbednosti UN složiti oko načina da se okonča višemesečno krvoproliće u toj zemlji.

"Ne možemo ovako da nastavimo, mnogo ljudi je izgubilo život u dugom vremenskom periodu", rekao je Ban novinarima posle susreta sa kineskim predsednikom Hu Đintaom i šefom diplomatije Jang Điećijem.

On je u razgovoru s kineskim zvaničnicima izrazio nadu da će se članice SB UN složiti oko načina za okončanje krvoprolića u Siriji, a koji će omogućiti da Sirijci otpočnu politički dijalog koji će dovesti do tranzicije kojom će rukovoditi sami Sirijci.

"Iskreno se nadam da će članice SB, svesne hitnosti i sa osećajem za jedinstvo, biti u stanju da razgovaraju i preuzmi kolektivnu akciju. Objasnio sam koliko je veoma ozbiljna situacija i svi zvaničnici u Kini su istog mišljenja", preneo je Ban.

Kako AFP prenosi reči diplomata, ruski predsednik Vladimir Putin je tokom vikenda razgovarao s kineskim kolegom Huom i, tom prilikom, dvojica zvaničnika su se složila da se predstavnici njihovih zemalja na večerašnjoj sednici SB UN suprotstave nacrtu rezolucije zapadnih zemalja kojim se uvode oštrije sankcije Damasku.

SB UN razmatraće večeras dva predloga rezolucije o Siriji. Prema prvom, koji je pripremila Rusija, predviđeno je produženje mandata posmatračke misije UN u Siriji, koji ističe 21. jula, za tri meseca.

Prema drugom, britanskom nacrtu predviđeno je ograničavanje roka boravka misije na 45 dana i uspostavljanje roka od 10 dana u kome vlada Sirije treba da obustavi nasilje i povuče vojsku iz naseljenih mesta ili će, u suprotnom, protiv Damaska biti usvojene sankcije na osnovu Poglavlja VII Povelje UN.

Ključni kamen spoticanja za Rusiju i Kinu je zahtev Zapada da se u rezoluciju na bilo koji način pomene Poglavlje VII što bi na kraju moglo da omogući upotrebu sile u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: