Riker neće da utiče na sastav vlade

Američki analitičar Čarls Kapčan kaže da je cilj poseta Filipa Rikera i Filipa Gordona da se stavi do znanja šta su američke preference u politici nove vlade.

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2012.

12:48

Default images

Profesor na univerzitetu u Džordžtaunu, istovremeno, veruje i da američki zvaničnici ne dolaze u Srbiju da bi uticali na konkretan sastav vlade.

Prema njegovim rečima SAD više brine politika nego konkretne ličnosti i nadaju se da će Srbija ostati na putu evropskih integracija i da neće dovesti u pitanje progres postignut po pitanju Kosova.

"Bio bih iznenadjen kada bi SAD na bilo koji način pokušale da intervenišu. To je isključivo na strankama u Srbiji i pregovorima medju ključnim igračima", rekao je Kapčan u izjavi Radiju Slobodna Evropa.

Istovremeno, Kapčan dodaje da su američki zvaničnici zabrinuti zbog nedavnih izjava lidera SPS-a Ivice Dačića i poruka predsednika Nikolića.

Neke Dačićeve izjave i Nikolićeve poruke "pojačavaju strepnju od nazadovanja oko važnih regionalnih pitanja, tako da mislim da će SAD i EU poslati poruku da je važno ostati na kursu napretka koji postignut oko Kosova i da će proevropska orijentacija Srbije zavisiti od ostajanja na tom kursu," rekao je američki profesor.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker doputovao je juče u trodnevnu posetu Beogradu, a pomoćnik šefice američke diplomatije Filip Gordon posetiće Beograd 8. i 9. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: