SRS: Šešelj opet bio u bolnici

SRS tvrdi u svom saopštenju da je njihov lider Vojislav Šešelj rano jutros bio prebačen u bolnicu van pritvorske jedinice zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2012.

12:10

Default images

Nakon kratkog boravka u bolnici, Šešelj je vraćen u Sheveningen.

"Osim izražene aritmije, tahikardija i bradikardija, Vojislav Šešelj ima velikih disajnih problema. U toku noći više puta dolazi do potpunog prekida disanja, koje mu dodatno ugrožava već teško zdravstveno stanje", kaže se u saopštenju SRS-a.

Podsetimo, Šešelju, koji pati od tahikardije, u januaru je pozlilo u pritvoru, posle čega je bio prebačen u bolnicu, gde mu je ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma. Taj aparat bio je razlog i druge lekarske intervencije u bolnici, pred sam početak iznošenja njegove završne reči.

Odbor za zdravlje Narodne skupštine Republike Srbije, sa svoje poslednje sednice, uputio je zahtev da se Vojislav Šešelj pusti na slobodu radi adekvatnog lečenja.

Tužilaštvo je prošle nedelje u svojim završnim rečima tražilo 28 godina zatvora za Šešelja, smatrajući ga odgovornim za veliki broj zločina na teritoriji Hrvatske, BiH i Vojvodine u periodu 1991-1993. godine. Tužilaštvo ga tereti za progon nesrba, deportaciju, ubistva, mučenje, okrutno postupanje, razaranje, pljačkanje i druga dela.

Šešelj se predao Haškom sudu 2003. godine, neposredno po objavljivanju optužnice protiv njega, ali je početak suđenja više puta odlagan. Suđenje je, s prekidima, trajalo od novembra 2007. godine i tokom njega su ispitana 72 svedoka tužilaštva.

Šešelj je optužen za zločine u tadašnjim srpskim autonomnim oblastima: Krajina, Zapadna Slavonija, Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, koje su kasnije prerasle u Republiku Srpsku Krajinu, na teritorijama Zvornika, Sarajeva, Mostara, Nevesinja Bijeljine, Mostara i Brčkog, kao i u delovima Vojvodine i u Srbiji

Takođe, Šešelj je dva puta osuđen i za nepoštovanje suda, zbog objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka u svojim knjigama, pravosnažno na 15 i nepravosnažno na 18 meseci zatvora, dok je treće suđenje po tom osnovu u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: