Izrael ima aerodrom u Azerbejdžanu?

Azerbejdžan je dopustio Izraelu pristup vazdušnim bazama na svojoj teritoriji duž granice Irana, da bi ih koristio u slučaju vazdušnog udara na Iran.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

11:56

Default images

Izraelski mediji, pozivajući se na pisanje magazina "Forin polisi", pišu da visoki američki zvaničnici "nisu srećni" zbog takvog razvoja situacije.

"Izraelci su kupili aerodrom i aerodrom se zove Azerbejdžan", rekao je neimenovani zvaničnik američke administracije novinaru Marku Periju.

Magazin piše da administracija američkog predsendika Baraka Obame veruje da odnosi sa Bakuom povećavaju rizik od izraelskog udara na Iran.

Američki zvaničnici kažu da izraelsko vojno širenje u Azerbejdžan komplikuje napore SAD da se smanji napetost u odnosima Irana i Izraela.

"Mi pomno posmatramo Iran. Ali sada posmatramo šta Izrael radi u Azerbejdžanu. I nismo srećni zbog toga", rekao je jedan zvaničnik koji se bavi procenom posledica potencijalnog izraelskog udara na Iran.

Izraelska ambasada u Vašingtonu, armija Izraela, Mosad i unutrašnja bezbednosna služba odbili su da komentarišu ovaj izveštaj. Ni ambasada Azerbejdžana nije odgovorila na pitanje o bezbednosnim dogovorima s Izraelom.

Odnosi između Izraela i većim delom muslimanske zemlje na severnoj granici Irana su, kako se veruje, snažni. "Forin polisi" prenosi članak iz "Džeruzalem posta" iz 1995. u kome se podseća da su ti odnosi započeli 1994. godine i od tada su "procvetali".

Ove godine bilateralni odnosi između dve zemlje zauzeli su centralno mesto u izveštajima medija u Izraelu.

U januaru su vlasti u Azerbejdžanu osumnjičile iranskog građanina za umešanost u zaveru da se ubiju jevrejski učitelji u jevrejskoj školi u Bakuu.

Prošlog meseca je londonski "Tajms" pisao da, zajedno sa Mosadom, Azerbejdžan radi na prikupljanju obaveštajnih informacija o Iranu.

Izraelski zvaničnici su u februaru potvrdili odbrambeni sporazum u visini od 1,6 milijardi dolara, na osnovu koga će Izrael snabdeti Azerbejdžan sa bespilotnim letelicama i sistemima za odbranu od raketa.

Turski premijer Tajip Redžep Erdogan je, po rečima penzionisanog američkog diplomate, bio je besan zbog toga, jer je Izrael prethodno odustao od sporazuma o razvoju takvih letelica sa turskom vojskom.

U izveštaju američkog magazina se precizira da vojska Azerbejdžana ima četiri napuštena aerodroma iz doba SSSR koji mogu biti dostupni Izraelu i četiri vazdušne vojne baze.

Čak i ako Izrael ne iskoristi baze u Azerbejdžanu za direktni vazdušni udar na Iran, one mogu da posluže kao odskočna daska za izraelske spasilačke jedinice.

Američki zvaničnici su rekli da veruju da je Izraelu dat pristup u te baze na osnovu prećutnih političkih i vojnih dogovora i sumnjaju da postoji išta napisano o tome.

Oni ne sumnjaju da će izraelskim avionima, ako žele da se prizemlje u Azerbejdžanu posle napada, to biti dozvoljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: