Somalija: Foke oslobodile dva taoca

Grupa američkih marinaca uspela je da oslobodi dva taoca koje su držali somalski otmičari, prenose američki mediji.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

21:15

Default images

Akciju je, u blizini grada Adado u Somaliji, izveo isti tim specijalaca koji pripadaju mornaričkim Fokama, koji je u maju prošle godine učestvovao u likvidaciji vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

U toku ove akcije, Foke su ubile devet otmičara.

Somalski otmičari su od oktobra prošle godine držali u zatočeništvu Amerikanku Džesiku Bukenen i Danca Pola Hagena Tisteda, radnike Danskog saveta za izbeglice.

Jedan od otmičara, koji nije bio sa ostalima u trenutku napada američkih specijalaca, kaže da se sve odigralo munjevito i da je većina pirata spavala kada su im prišli marinci, jer su bili omamljeni od žvakanja lišća sa drogom.

Pirat koji se predstavio AP-u kao Bil Husein kazao je da mu je jedan od otmičara javio da je prilikom napada stradalo devet drugih otmičara, a da su trojicu Amerikanci uhvatili i odveli sa sobom.

Jedan američki zvaničnik je potvrdio da su taoci oslobođeni, rekavši da su marinci helikopterom stigli do svoje mete, nakon čega su se prišunjali do mesta gde su bili pirati i napali ih.
Nijedan marinac nije povređen u napadu. Zeleno svetlo za početak akcije dao je lično američki predsednik Barak Obama, pošto je od obaveštajnih službi dobio podatke da se zdravstveno stanje otete Amerikanke naglo pogoršava.

SAD neće tolerisati otmice svojih građana i neće štedeti napore i sredstva da osiguraju bezbednost svojih sunarodnika, kao i da privedu otmičare pravdi, navodi se u saopštenju Bele kuće.
Američki sekretar za odbranu Leon Paneta saopštio je danas da su Bukenenova i Tisted prebačeni na sigurno mesto i da će biti prvo zdravstveno zbrinuti pre nego što se vrate svojim kućama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: