Lukšić: Neće CG biti kriva, već EU

Crnogorski premijer Igor Lukšić ocenio da je CG uradila sve što je do nje za datum početka pregovora o članstvu. Ukoliko se to ne desi, razloge tražitu u EU.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2011.

15:51

Default images

"Manje je važno da li ćemo dobiti otvaranje pristupnih pregovora, jer je mnogo značajnije da smo zavredili pozitivnu preporuku Evropske komisije za dobijanje datuma pregovora sa EU", kazao je Lukšić.

Lukšić je poručio da će vlada nastaviti sa "punom posvećenošću" da radi na ispunjavanju evropskih kriterijuma i ocenio da je, pored evropskih i evroatlantskih integracija, za Crnu Goru "najvažniji zadatak uspešno savladavanje izazova krize".

I lider vladajućeg DPS-a Milo Đukanović je na konstitutivnoj sednici stranačkog saveta za praćenje i realizaciju izbornog programa poručio da je njegova partija posvećena "afirmaciji" evropskih integracija Crne Gore, ali i podvukao da njen cilj "nije trka za rokovima, već postizanje kvaliteta sveobuhvatnih reformi koje treba da dovedu do kvalitetnijeg života građana".

Evropska komisija je 12. oktobra preporučila da se Crnoj Gori dodeli datum početka pristupnih pregovora sa EU, ali Pariz je nagovestio da bi mogao da blokira tu preporuku na predstojećem samitu Unije 9. decembra.

Francuska vlada je 23. novembra saopštila da je "je otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u decembru preuranjeno" i ocenila da bi EU "tom pitanju trebalo da se vrati sredinom 2012. godine, shodno rezultatima vezanim za efektno sprovođenje reformi u zemlji, posebno u oblasti jačanja vladavine prava".

Konačnu odluku u slučaju Crne Gore doneće predsednik Francuske Nikola Sarkozi, saopšteno je iz ambasade te zemlje u Podgorici.

Ostale ključne članice Unije, sa Nemačkom na čelu, podržale su preporuku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom.

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Jelko Kacin je, međutim, ranije kazao da veruje da će "stav Pariza i Berlina o crnogorskom zahtevu biti usaglašen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: