Skupština: Samo SRS brani barikade

Poslanici vladajuće većine smatraju da Srbi sa severa Kosova treba da uklone barikade, dok se tome protive radikali. Vučić traži Tadićevo pojašnjenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2011.

15:47

Default images

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da Srbi sa severa Kosova treba da se povuku kako bi sačuvali bezbednost i živote ljudi.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da misli da će Srbi razumeti svoju ulogu u tim procesima i da je to podrška naporima Srbije da ostvari nacionalne interese u južnoj pokrajini, ali i da sačuva živote ljudi.

Prema rečima Nade Kolundžije, ukoliko bi barikade opstale i ukoliko bi tenzije rasle, a bezbednost građana i pripadnika međunarodnih snaga bila ugrožena, to bi moglo da ugrozi proces pregovaranja.

Ona je ukazala na to da je teško u ovom momentu reći kakva će biti odluka ministara EU 9. decembra. Dodala je, međutim, da bi jasni napori državnog vrha da se, kroz dijalog i pregovore, rešavaju problemi na Kosovu, trebalo da budu dovoljan znak zemljama EU, koje iskazuju rezervu o statusu kandidata, da Srbija ima kapacitete da demokratskim sredstvima rešava probleme.

Poslanik Socijademokratske partije Srbije Meho Omerović veruje da će predstavnici Srba na severu Kosova znati da vode računa ne samo o sebi, već i o interesima Srbije i da će povući barikade.

“Verujem da će doći do razumevanja i razgovora, svi moraju biti svesni da ono što se tamo dešava ne sme biti razlog za da ostatak Srbije trpi”, naglasio je Omerović.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović kaže da ne zna kako će reagovati Srbi na severu Kosova i da li će nastaviti svoju politiku koja ”ugrožava evropske perspektive Srbije”, ali da smatra da je njihova obaveza da poštuju poziv predsednika Srbije.

“Mislim da bi time bila širom otvorena vrata dobijanju statusa kandidata. Ovako, sve je neizvesno”, rekao je Jugović.

Radikali, pak, smatraju da bi uklanjanje barikada značilo da Srbi priznaju postignute sporazume.

“To ima i tehnički i simbolički karakter, jer bi u tom slučaju pristali na život u tuđinskoj državi i da žive po pravilima takozvane republike Kosovo”, rekao je zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović i dodao da Srbi to očigledno ne žele.

“Oni su, izgleda, ostali jedini branitelji Kosova”, ocenio je Martinović, koji je rekao da ne zna da li će Srbija 9. decembra dobiti kandidaturu, ali da je “besmisleno o tome pričati u situaciji kada se EU raspada”. Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić ponovio je zahtev te stranke predsedniku Srbije Borisu Tadiću da saopšti "kakvo rešenje je pronašao" za problem administrativnih prelaza na severu Kosova i Metohije.

"Nadam se da će Tadić reći kakvo je to rešenje koje je pronašao...da je rešio pitanje administrativnih prelaza i da ga je rešio povoljno, onako kako je i obećao. To bi bilo najbolje. Ako to nije slučaj, onda se plašim za budućnost našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

On je podsetio da je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavljivao svojevremno da treba izdržati na barikadama i da će se situacija vratiti na stanje od pre 25. jula i jednostranog nasilnog pokušaja Prištine da preuzme kontrolu nad prelazima Jarinje i Brnjak.

Prema njegovim rečima, logično je pitanje naprednjaka "šta se to promenilo", pa je predsednik Srbije pozvao predstavnike Kfora da ne pokreću akcije uklanjanja barikada, a političke predstavnike Srba na severu Kosova da učine sve kako bi se prekinule blokade puteva.

"Ako jeste se promenilo, hajde da se sklanjamo sa barikada, ako nije, budite pošteni pa priznajte svoj poraz", rekao je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara vezana za odredjene razlike u izjavama lidera SNS Tomislava Nikolića i poslanika te stranke Borislava Pelevića u odnosu na Tadićev poziv, rekao da stavove stranke iznos njen predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: