"Konferencija o statusu Kosova"

Šef delegacije Srbije u Savetu Evrope Dragoljub Mićunović je u Strazburu predložio da se pod pokroviteljstvom UN sazove konferencija o statusu Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

19:36

Default images

Ključni činioci konferencije bi bili Srbija, vlasti u Prištini, EU i misija Euleks.

Mićunović je to rekao u raspravi u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koja je usvojila rezoluciju o stanju na Zapadnom Balkanu.

Rezolucija poziva stanovnike severa Kosova na uzdržanost i saradnju sa Kforom i Euleksom i traži hitnu i objektivnu istragu incidenta na administrativnom prelazu Jarinje.

U rezoluciji, čiji je predlog sačinio predsednik Političkog odbora PS SE Bjern von Sidov, Beograd i Priština se pozivaju da nastave dijalog i pronađu mirno rešenje za sever Kosova kako ne bi ostao "crna rupa" na Zapadnom Balkanu i izvan kontrole obe strane.

Mićunović je rekao da bi na takvoj konferenciji o rešavanju statusnih pitanja Kosova trebalo potom tražiti i praktična rešenja da bi se izašlo iz stalne krize.

Tu bi morale da budu zastupljene i članice EU koje nisu, isto kao i one koje jesu, priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Kfor i Euleks, a glavni autoritet bi bio Savet bezbednosti UN.

Uz statusna rešenja za Kosovo i sever Kosova tako bi se onda došlo i do rešenja za lokalne autonomije i druga pitanja.

Time se došlo do jednog plana iza koga bi bila međunarodna zajednica, umesto sadašnjih stalnih kriza i "svršenih činova", objasnio je Mićunović, rekavši da bi podsticaj trebalo da dođe iz EU.

Hitna raspravu o političkoj situaciji na Balkanu održana je na osnovu izveštaja Von Sidova o razvoju situacije na severu Kosova i u BiH, kao i o nedavnim događajima u Albaniji, gde je privedena kraju dugotrajna politička kriza.

U rezoluciji je ocenjeno da nasilni sukobi na severu Kosova na administrativnim prelazima sa Srbijom blokiraju napredak u dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje EU.

Izraženo je duboko žaljenje zbog "najnovijeg nasilja u koje su bili uključeni pripadnici Kfora" i zahteva "hitna i objektivna istraga incidenta na administrativnom prelazu Jarinje", kada je "iz vatrenog oružja ranjeno šest osoba".

PS SE poziva "narod severnog Kosova da deluje uzdržano i da sarađuje bez odlaganja i na konstruktivan način sa Kforom i Euleksom", a vlasti u Prištini da "pozitivno odgovore" na svaku legitimnu zabrinutost manjina u regionu.

Vlasti u Beogradu i Prištini pozivaju se da "nastave dijalog uz posredovanje EU o svim otvorenim pitanjima u duhu saradnje i pomirenja, uključujući situaciju na severu Kosova".

"Sve mora biti učinjeno da se obezbedi da sever Kosova ne ostane crna rupa na Zapadnom Balkanu izvan kontrole vlasti i Prištine i Beograda", dodaje se u tekstu rezolucije.

Zemlje članice SE pozivaju se da zahtevaju od vlasti Beograda i Prištine da traže mirno rešenje pitanja severnog Kosova, a Komitet ministara SE da razmotri slanje misije u region u cilju intenziviranja dijaloga i prevazilaženja tenzija.

"Prioriteti regionalnih i međunarodnih činilaca u regionu moraju ostati bezbednost, stabilnost, poštovanje ljudskih prava i integritet međunarodno priznatih granica i na Kosovu i u regionu", dodaje se u tom tekstu.

Kad je reč o BiH, ukazuje se na sve negativne posledice toga što nije formiran Savet ministara i izražava žaljenje što nisu sprovedene neophodne reforme za pripremu BiH za priključenje EU.

Politički lideri se pozivaju da bez odlaganja nađu rešenje za politički ćorsokak, čime se otvara perspektiva evropske integracije zemlje i unapređenje regionalne saradnje, piše u rezoluciji.

Vlasti BiH ponovo se pozivaju da neodložno sprovedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" kako bi manjine i ostali građani koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda mogli da se kandiduju na izborima.

U rezoluciji se pozdravlja činjenica da su lokalni izbori u Albaniji zvanično zaključeni i prima na znanje odluka opozicije o okončanju bojkota parlamenta.

PS SE poziva sve strane na jačanje dijaloga, rad u pravcu normalizacije političke situacije i na otpočinjanje političkog dijaloga o prioritetima i neophodnim reformama za evrointegraciju zemlje.

U raspravi je bilo reči poglavito o nužnosti pomirenja i nalaženja rešenja kroz dijalog, ali su mišljenja bila podeljena povodom toga da li Kosovo treba da bude prihvaćeno kao jednostrano proglašena država, jer je to težak presedan u kršenju međunarodnog prava i postojećih granica.

Neki poslanici su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što dosad pre svega Euleks nije ništa preduzeo za istragu navoda izvestioca SE Dika Martija o zločinima trgovine ljudskim organima na Kosovu.

Naglašeno je i da je stanje u BiH neodrživo, jer ni godinu dana posle izbora tamo nije formirana vlada, a nema znakova ni o ustavnim promenama.

U rezoluciji je predloženo da zemlje članice SE pruže pomoć vlastima BiH kako bi se "prevazišao politički zastoj i pogoršavanje ekonomskog stanja", kao i da BiH ispuni obaveze prema SE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: