Obama: Čuvajmo se vukova samotnjaka

"Terorista samotnjak”, poput onog iz Norveške, sada predstavlja veći rizik za SAD nego neka organizacija, ocenio je američki predsednik Barak Obama.

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2011.

08:02

Default images

“Najizgledniji scenario kojeg treba da se čuvamo sada više se odnosi na operaciju nekog ‘vuka samotnjaka’, nego na dobro usklaćeni teroristički napad”, kaže Obama.

“Kada imate osobu koja je poremećena i pokretana ideologijom mržnje, takvi mogu da načine dosta štete, a mnogo teže je ući u trag tim operacijama vuka samotnjaka”, dodao je on.

On je istakao izuzetan napredak načinjen u slabljenju Al Kaide, čiji je lider Osama bin Laden ubijen u maju.

“Oni su sada mnogo slabija organizacija, sa mnogo manje sposobnosti nego pre samo dve ili tri godine”, rekao je Obama i dodao da je potreban pojačan oprez u vreme desete godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington, koja pada su septembru.

Obama je intervju CNN-u dao u Ajovi, tokom trodnevne turneje po Srednjem zapadu.
Govoreći o ekonomskim problemima SAD, on je krivicu za sadašnju političku paralizu u Vašingtonu uglavnom prebacio na republikance i njihovu ideološku krutost, koja onemogućava postizanje kompromisa. I pored toga, rekao je, na kraju će svi njega smatrati odgovornim.

Što se tiče republikanskih kandidata koji se bore za stranačku nominaciju u trci za Belu kuću, on je rekao da o tome trenutno ne razmišlja mnogo. On je, međutim, rekao da će biti spreman kada Republikanska stranka iduće godine izabere svog kandidata.

Intervju je završio šalom da će njegov poklon obema kćerkama, ako u novembru iduće godine bude dobio novi predsednički mandat, biti to što će na njih i dalje paziti pripadnici tajne službe.

“Kada budem ponovo izabran, od mene će dobiti nastavak nadgledanja tajne službe, pa kada mladići žele da se zabavljaju sa njima, biće okruženi naoružanim ljudima”, rekao je američki predsednik. Starija kćerka Malija sada ima 13, a mlađa Saša 10 godina.

On je 2008. godine obećao da će im, ako bude izabran, kupiti štene, što je učinio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: