Malinari najavili novi protest

Malinari iz zapadne Srbije najavili da će 2. avgusta u Beogradu organizovati miran protest, sa zahtevom da početna otkupna cena bude 126 dinara za kilogram.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2011.

12:23

Default images

Na Skupštini Udruženja jagodičastog voća "Vilamet" u Arilju u nedelju uveče doneta je jednoglasna odluka da malinari na taj način izraze nezadovoljstvo zbog otkupne cene maline koja u celoj Srbiji iznosi od 80 do 90 dinara za kilogram, kazao je potpredsednik "Vilameta" Duško Nenadić.

Prema Nenadiću, ovogodišnja otkupna cena je "strahovito nisko ispod cene koštanja koja iznosi 1,20 evro, odnosno oko 120 dinara".

"Otkupna cena i pored ekstra kvaliteta maline nije menjana... Došlo je do prećutnog monopola hladnjačara, koji se žale na trgovce malinom da su ih ove godine upropastili i krenuli sa niskom izvoznom cenom. U tom lancu mi smo opljačkani", tvrdi Nenadić.

Nenadić je istakao da su proizvođači u svojim zahtevima "skromni", jer traže najnižu početnu, odnosno akontnu cenu iz 2010. koja je iznosila 126 dinara za kilogram, a konačnu cenu će odrediti tržište.

"Naniže ne možemo, jer su troškovi porasli za 35 do 50 odsto", naglasio je Nenadić, dodajući da je ovogodišnji rod tog voća u Srbiji 30 do 50 odsto manji od očekivanog, te nema govora o hiperprodukciji.

"Dogovoreno je da krenemo put Beograda poljoprivrednim mašinama, traktorima, možda uz pratnju i putničkih vozila i kamiona", naveo je Nenadić, dodajući da je za sada spremno od 250 do 300 traktora, a" biće ih i više".

Članovi "Vilameta" prethodno su 17. jula organizovali miran protest u Arilju na kome su zahtevali da akontna cena za malinu roda 2011. bude, kao i prošle godine, 126 dinara za kilogram.

Arijski hladnjačari doneli su ranije odluku da otkupnu cenu maline povećaju na 90 sa sadašnjih 80 dinara, čime malinari nisu bili zadovoljni, tvrdeći da je takva odluka doneta bez njihovog prisustva i da se radi "o velikoj pljački malinara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: