Savet o neoporezovanom delu zarade

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta razgovaraće danas u Beogradu o povećanju neoporezivog dela najnižih zarada.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2011.

07:15

Default images

Iznos plate koji se do sada nije oporezivao iznosio je 7.310 dinara, a uprkos obavezi da do kraja juna Ministarstvo finansija obznani nov predlog, to se još nije dogodilo.

Predsednik Socijalno-ekonomskog saveta Ljubisav Orbović očekuje da bi ta suma mogla iznositi između osam i devet hiljada dinara.

"Očekujemo da Ministarstvo finansija izađe sa predlogom i ono je delimično vezano sa pitanje minimalne zarade. S druge strane je pitanje kapaciteta i mogućnosti punjenja budžeta i koliko bi to opterećenje bilo. Ne bih mogao da govorim koliki će biti predlog Ministarstva za finansije, ali mi očekujemo da on bude između osam i devet hiljada dinara. To je nešto što je prihvatljivo", kaže Orbović.

Jedna od članica Saveta - Unija poslodavaca - zahteva da se minimalna zarada, koju smatraju socijalnom kategorijom, uopšte ne oporezuje. Njen predsednik Nebojša Atanacković uveren je da bi bolje rezultate dalo povećanje oporezivog dela onima koji zarađuju više novca.

"To je plata od koje teško može da se živi, i onda oporezovati taj najmanji iznos smatramo da nije u redu i da bi trebalo da se oni ostali iznosi, znači veće plate dobiju neku progresiju. Znači, budžet se može, ukoliko postoji rupa u njemu, popuniti na drugi način, ali nikako kroz to da se te najmanje plate oporezuju, jer se očekuje od najsiromašnijih da oni pune budžet koji se često nenamenski troši", kazao je on.

Međutim, povećanju neoporezivog dela zarade protivi se Stalna konferencija gradova i opština. Predsednik te organizacije Saša Paunović strahuje da će zbog toga najveći finansijski teret pasti na lokalne samouprave.

"Ako se povećava neoporezivi deo zarade, posledice će biti manji prihodi jedinica lokalne samouprave, pa je naš zadatak da, pre svega, na to skrenemo pažnju Vladi i predstavnicima sindikata koji prave ove dogovore. Treba obratiti pažnju na lokalne budžete to jest nadomestiti im eventualni gubitak prihoda, ukoliko do njega dođe, na neki drugi način", smatra Paunović.

Podsetimo, minimalna zarada u Srbiji iznosi 17.748 dinara, dok je minimalna cena radnog sata 102 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: