Hitna istraga o požaru kod Belvila

Regionalni centar za manjine zatražio detaljnu i neodložnu istragu o uzrocima požara u romskom naselju "Belvil" u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

18:09

Default images

Istraga je potrebna kako bi umirila stanovnike i otklonila njihove sumnje o njegovim uzrocima.

Neki od onih čiji su domovi nestali u sinoćnjem požaru našli su utočište kod komšija i rođaka u istom naselju, dok su neki noć probdeli pod vedrim nebom.

"Apelujemo i na gradske vlasti da ljudima koji su ostali bez svojih domova obezbede privremeni smeštaj", navedeno je u saopštenju. Regionalni centar za manjine je podsetio da je u sinoćnjem požaru u "Belvilu" izgorelo šest baraka, kao i da je požar ostavio bez krova nad glavom 16 osoba.

Iz Centra ističu da su požari u neformalnim romskim naseljima često posledica loših električnih instalacija i upotrebe grejnih tela i sveća, pri čemu materijal od koga su napravljene barake pogoduje širenju požara.

U saopštenju je naglašeno da nedostatak temeljne istrage o uzrocima požara često izaziva uznemirenost stanovnika naselja, podstiče njihove sumnje o uzrocima požara, a ljudima koji su izgubili krov nad glavnom ne obezbeđuje se alternativni smeštaj.

Iz Regionalnog centra za manjine podsetili su da je maja 2009. u istom naselju došlo do požara u kome je izgorelo osam baraka i da su se stanovnici tih baraka bezuspešno obraćali nadležnom Centru za socijalni rad i Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, koji im nisu pomogli u obezbeđivanju smeštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: