Kina: Cenzura tokom ceremonije

Kanali televizija CNN i BBC bili su blokirani u Kini dok je u Oslu trajala svečanost proglašenja disidenta Lija Sijaoboa za dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Izvor: B92

Petak, 10.12.2010.

18:30

Default images

BBC je naveo da su i njegovi vebsajtovi na kineskom i engleskom bili blokirani u Kini, a Rojters javlja da su i portali drugih zapadnih zemalja bili nedostupni.

Ispred stana Lija u Pekingu pojačane su policijske snage. Nekoliko desetina novinara su policajci potisnuli unutar oblasti opasane kordonom snaga bezbednosti, javio je AP.

Policijske patrole su u vreme svečanosti u Oslu bile pojačane na ključnim mestima u kineskoj prestonici.

Liju u Kini izdržava 11-godišnju kaznu zatvora zbog protivdržavnih aktivnosti, a njegova supruga je u kućnom pritvoru.

Pošto Nobelovu nagradu može da primi samo laureat ili neko iz njegove najbliže porodice, predsednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland je, na kraju današnje svečanosti, stavio priznanje na praznu stolicu u kojoj je bio postavljen veliki portret sa likom Lija.

Podsećajući da je Liju rekao svojoj supruzi da bi voleo da ovogodišnja Nobelova nagrada za mir bude posvećena "izgubljenim dušama od 4. juna", odnosno poginulima na Tjenanmenu, Jagland je na svečanosti izjavio da je Nobelovom komitetu bilo veliko zadovoljstvo da ispuni tu njegovu želju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: