Dvoje zaraženo superbakterijom

Južna Koreja potvrdila je da je dvoje njenih građana zaraženi bakterijom NDM-1 CRE, poznatom i kao "superbakterija", koja je otporna na većinu antibiotika.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

16:52

Default images

To je prvi put da se ova bakterija pojavila u Južnoj Koreji. inficirani su jedan muškarac u pedesetim i jedna žena u sedamdesetim godinama, prenosi Rojters.

Oba pacijenta su prethodno duže vreme lečeni u istoj bolnici od plućne bolesti i dijabetesa.

Bakterija NDM-1 CRE obično napada osobe koje su dugo lečene u jedinicama intenzivne nege ili čiji je imunološki sistem znatno oslabljen.

Južnokorejsko ministarstvo zdravlja upozorava da nema razloga za paniku jer postoje dva antibiotika koja ipak deluju na ovu "superbakteriju". Osim toga, navodi se da su mali izgledi da čovek bude njom inficiran u svakodnevnim uslovima.

Nedavno je vlada Južne Koreje objavila izveštaj u kome upozorava da se otpornost na antibiotike među stanovništvom povećava i da to može da postane ozbiljan zdravstveni problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: