Sednica Studentske konferencije

Ministar prosvete Žarko Obradović poručio je da je nezadovoljan time što je samo 6,5 odsto stanovništa Srbije visoko obrazovano.

Izvor: B92

Subota, 27.11.2010.

22:19

Default images

Otvarajući sednicu Studentske konferencije univerziteta Srbije u subotu u Beogradu, ministar je ukazao na značaj učešća studenata u definisanju visokog obrazovanja.

Obradović je naveo da su prosveti neophodni više novca i jača veza visokoškolskih ustanova i tržista rada.

"Povećanje broja visokoobrazovanih ljudi u Srbiji je apsolutni državni prioritet. Pošto smo rešili zakonska pitanja u oblasti visokog školstva, moramo uspostaviti partnerski odnos studenata i države u procesu visokog obrazovanja", rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Na konferenciji SKONUS-a u domu Narodne skupštine prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, patrijarh srpski Irinej, rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, univerzitetski profesori, i predstavnici studentskih parlamenata zemalja bivše SFRJ.
Branko Kovaèeviæ i patrijarh Irinej (Tanjug)
Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević rekao je da je zadovoljan aktivnim učešćem SKONUS-a u definisanju visokog obrazovanja i naveo da je definisanjem tog tela "konačno formirana infrastruktura visokog obrazovanja u Srbiji".

"Naša želja je da država svojim sredstvima finansira studiranje što više studenata, međutim trenutno je iscrpen maksimum iz republičkog budžeta", rekao je Kovačević i naveo da će studenti prvi put biti u situaciji da postanu partneri države u kreiranju visokog obrazovanja.

On je poručio da je neophodno dovršiti reformu obrazovanja započetu pre pet godina uvođenjem tzv. "Bolonjskog sistema" studiranja i kazao da će velika odgovornost u tom procesu ležati na samim studentima.

Kovačević se osvrnuo na apel ministra Obradovića na povećanje broje visoko obrazovanih građana Srbije i dodao da bi najmanje 40 odsto stanovnika Srbije moralo imati diplomu fakulteta.

"Više stotina hiljada mladih je napustilo Srbiju u njenoj novijoj istoriji i znanje stečeno ovde sprovodi u praksi u inostranstvu. Njihovo obrazovanje je Srbiju koštalo 12 milijardi evra, i odliv mozgova mora biti zaustavljen", rekao je Kovačević, poručivši da su se otvaranjem srpskog tržišta konačno stvorili uslovi za ostanak mladih u zemlji.
(Tanjug)
Na sednici SKONUS-a, Vladimir Antonijević - predsednik Skupštine tog tela za školsku godinu 2009/10, predstavio je Izveštaj o radu prošlogodišnjeg saziva i predao dužnost novom predsedniku, Miši Živiću.

Stupajući na dužnost, Miša Živić poručio je da petogodišnja reforma visokog obrazovanja mora biti konstantno aktuelna i da proces studiranja mora biti prilagođen krajnjem korisniku - privredi.

Živić je istakao da su parcijalna primena Zakona o visokom obrazovanju, preširoka autonomija fakulteta i nerealna procenjenost opterećenosti studenata u njihovim svakodnevnim aktivnostima, najaktuelniji problemi akademaca.

"Našim aktivnostima smo insistirali na smanjenju bodova dovoljnih za upis na sledeću godinu fakulteta, obezbedili smo još jedan ispitni rok, a insistiramo i na tome da se i apsolventi finansiraju iz budžeta", kazao je Živić.

Novi predsednik je poručio da će SKONUS insistirati na tome da teret reforme visokog obrazovanja ne ponesu samo studenti, i kazao da je u tom procesu neophodno aktivnije učešće univerzitetskih profesora, kroz usavršavanje i prilagođavanje novim tendencijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: