Priveden zbog zločina u Borovu selu

Hrvatska policija privela je državljanina Hrvatske zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Borovu Selu 2. maja 1991.

Izvor: Beta, Vijesti

Subota, 13.11.2010.

16:20

Default images

Protiv trojice hrvatskih državljana i osobe neutvrđenog državljanstva podnete krivične prijave i raspisane poternice.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je na konferenciji za novinare u Vinkovcima da četiri osobe protiv kojih je juče podneta krivična prijava nisu na području Hrvatske.

Prema njegovim rečima, za jednom od njih je 2006. raspisana međunarodna poternica zbog izbegavanja kazne od šest godina zatvora za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Vukovarsko-sremske županije.

Za još jednom nedostupnom osobom je raspisana poternica zbog sumnje da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Osiječko-baranjske županije, prenose hrvatski mediji.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je tokom višemesečnog kriminalističkog istraživanja policija saslušala 28 svedoka, obavila 253 informativna razgovora, više poligrafskih testiranja, a pribavljeni su i brojni video-zapisi o događajima 2. maja 1991.

U sklopu kriminalističkog istraživanja ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Borovu Selu, pre dva dana je uhapšeno pet osoba, ali je samo jedna osoba zadržana u pritvoru.

Vukovarski državni tužilac Božidar Piljić podsetio je da je u Borovu Selu, današnjem Borovu, 2. maja 1991. iz zasede ubijeno 12, a ranjena su 24 pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci.

On je dodao da je za taj zločin na sudu u Osijeku pravosnažno osuđeno deset osoba, ali da je na njih primenjen Zakon o oprostu iz 1996, pa im se ne može ponovo suditi za isto nedelo.

Piljić je, međutim, istakao da je moguće suditi za ratni zločin nad sedmoricom zarobljenih i zlostavljanih policajaca u Borovu Selu 2. maja 1991.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: