Zaustaviti deportacije na Kosovo

"Hjumen rajts voč" traži od EU da zaustavi deportovanje Roma i pripadnika drugih manjina na Kosovo jer su oni tamo suočeni s diskriminacijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2010.

09:23

Default images

U izveštaju na 77 strane, ta organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorava da se, osim s diskriminacijom, oni suočavaju i sa brojnim drugim kršenjima ljudskih prava.

HRV navodi da su Romi i pripadnici drugih manjina koji se prisilno vrate na Kosovo iz zemalja Zapadne Evrope primorani da se bore za to gde će da stanuju, za zdravstvenu zaštitu, posao i socijalnu brigu.

Deportacije pogotovo teško pogađaju decu, među kojom malo ko ostaje u školi zbog manjka jezičkih vestina, razlika u nastavnom programu i siromaštva, navodi se u izveštaju.

HRV navodi da je oko 50.000 Roma, koji uglavnom govore srpski jezik, i dve manjinske grupe koje govore albanski jezik - Askalije i Egipćani, deportovano na Kosovo od 1999. godine.

Izgledi su da će ova brojka nastaviti da raste, pri čemu se samo u Nemačkoj čak 12.000 ljudi suočava sa deportacijom.

Oni su u inostranstvu ipak stekli neke uslove za život, navodi se u izveštaju. Deo je dobio izbeglički status, dok se drugi snalaze na razne načine i produžavaju boravak. Njihova deca ne poznaju maternji jezik, a roditelji često nemaju nikakva dokumenta iz bivše Jugoslavije.

U izveštaju se kaže i da pošto za deportovane Rome i druge manjinske zajednice nema pomoći od strane međunarodne zajednice, ali ni od kosovskih vlasti, ceo teret pada na ionako veoma siromašne romske, aškalijske i egipćanske zajednice na Kosovu.

HRV podseća da je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun u aprilu kritikovao deportacije, rekavši da one destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i pogoršavaju probleme sa kojima se suočavaju ove manjinske grupe na Kosovu.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope, Tomas Hamarberg, i Evropski parlament takođe su ove godine zatražili obustavu povrataka dok se uslovi ne poprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: