Cvetković: Poredak nije urušen

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da posle nereda u Beogradu tokom Parade ponosa i incidenata u Đenovi, državni poredak nije urušen.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2010.

17:33

Default images

Cvetković očekuje u narednom periodu rešavanje problema ekstremističkih navijačkih grupa.

"Mi na putu ka Evropi ukidamo razne monopole i time su pogođeni razni ne samo monopoli u ekonomiji već uopšte u društvenom životu i imamo vrlo jake neprijatelje. Takođe, to je povezano i sa borbom protiv organizovanog kriminala", rekao je Cvetković.

On je izrazio negodovanje zbog dešavanja u Đenovi, ističući da je tada poslata "jako loša slika u Evropu iz Srbije", ali je naglasio da "državni poredak nije uzdrman" i da je "čvrsto ubeđen da će se ti problemi rešiti u narednom periodu".

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Podsetimo u utorak uveče prekinuta je utakmica između Italije i Srbije zbog divljanja srpskih navijača. Nakon incidenata i prekida utakmice, italijanska policija uhapsila je nekoliko ekstremnih navijača, među kojima i Bogdanova, za koga se pretpostavlja da je organizator nereda, a ostali su sprovedeni u Srbiju, gde su svi autobusi sa navijačima detaljno pretreseni, a na samoj granici na prelazu Batrovci, privedeno je 19 navijača.

Dinkić: Huligani nacionalini problem

Potpredsednik vlade Mlađan Dinkić izjavio je da su huligani nacionalni problem čije rešavanje predstavlja ključni test za državu.

Dinkić se založio za što efikasnije delovanje pravosuđa.

"Ili će država to rešiti onako kako su to pre nas rešili Engleska i neke druge države, ili mi nećemo imati pravnu državu", rekao je Dinkić.

On je rekao i da Vlada Srbije mora preko ministarstava unutrašnjih poslova i pravde taj problem da "adresira pravilno" ističući da je dobro što se Savet za nacionalnu bezbednost već sastao i doneo određene odluke.

Dinkić je naveo da je rešavanje ovog problema "ključni test za državu i njeno pravosuđe" i dodao da se "puno slušalo o reformi pravosuđa i da je sada vreme da ono bude pokazano na delu".

Prema njegovim rečima, treba videti kako da sudovi, kada dobiju krivičnu prijavu od policije, brzo postupe po njoj i procesuiraju odgovorne "a ne da je razmatraju sto godina".

Dinkić smatra da je potrebno te krivične prijave razmatrati u najkraćem mogućem roku "i da svi oni koji su divljali i brukali nas pred celim svetom dobiju zaslužene kazne".

On je naveo i da huligane koje smo imali priliku da vidimo na ulicama, Đenove i Beograda, on ne može nazvati navijačima jer "pravi navijač je onaj ko voli svoj klub i želi da gleda utakamicu, a ne oni koji divljaju, uništavaju i ruše".

Dinkić je dodao i da je huliganima mesto u sudovima i da je potrebo da se prema njima primene što strože kazne i da se poštuje zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: