Hilari Klinton završava posetu

Hilari Klinton završava posetu Srbiji. Ona je prenela podršku SAD evrointegracijama Srbije, ali i podršku reakciji države tokom održavanja Parade ponosa.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 13.10.2010.

00:14

Default images

Iz Beograda Hilari Klinton odlazi u Prištinu, odakle je najavljeno da joj je pripremljen veličanstven doček.

Klintonova će se tokom posete Prištini sastati s vršiocem dužnosti predsednika Jakupom Krasnićijem i premijerom Hašimom Tačijem.

Srdačan stisak ruke na crvenom tepihu prethodio je zaključku da su odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država stavljeni na nove osnove.

"SAD cene Srbiju. Ne samo zbog njene izvanredne istorije nego, što je mnogo važnije, zbog njegog ogromnog potencijala. Mi verujemo u potencijal Srbije. Amerikanci srpskog porekla značajno su doprineli razvoju SAD-a. Mi smo apsolutno ubeđeni, ne samo da Srbija moze da postane članica Evropske Unije već i lider u Evropi“, rekla je državna sekretarka SAD-a. Boris Tadić ponovio je da Srbija čini sve kako bi hapšenjem preostala dva haška begunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, a Hilari Klinton da veruje da se vlasti istinski trude da pronađu begunce.

"Želim da javno zahvalim Srbiji na vašoj snažnoj saradnji sa Haškim tribunalom. Cenim sve što je uradila vaša Vlada, naročito zvaničnici snaga bezbednosti“, kaže Klintonova.

Ipak, postoje i pitanja o kojima se Srbija i SAD ne slažu, a to je Kosovo.

Među brojnim pohvalama američke državne sekretarke Srbiji našla se i ona za policiju, zbog uspešne zaštite učesnika Parade ponosa .

Hilari Klinton razgovarala je sa premijerom Cvetkovićem, ministrima Dačićem, Dinkićem i Đelićem, a na odvojenim sastancima, i sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.
Hilari Klinton sa predstavnicima NVO (Beta)
Nakon zvaničnika Hilari Klinton se sastala sa predstavnicima civilnog sektora, kojima je odala priznanje u političkim promenama u Srbiji. Među njima je bio i direktor spoljnih komunikacija B 92 Saša Mirković.

"Ono što je meni bilo posebno važno je da se tokom razgovora o medijskoj situaciji u Srbiji, moje kolege i ja dotakli temu koja je vrlo aktuelna za nas, a to je pre svega činjenica da mediji izuzetno teško posluju zbog finansijske i ekonomske situacije i da se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom na tržištu s obzirom da je država još uvek vlasnik u nekim medijima, i zbog toga što je nezavršen proces privatizacije u medijima“, kaže Mirković.

Državna sekretarka boravak regionu završava posetom Kosovu. Klintonova će na Kosovo doputovati iz Beograda, a potom putuje u Brisel, gde će razgovarati sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton i prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: