Suroi: Nova rezolucija UN je greška

Kosovski novinar Veton Suroi ocenio je kao stratešku grešku inicijativu Prištine da UN donesu novu rezoluciju o Kosovu koja bi zamenila rezoluciju 1244.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2010.

22:26

Default images

Nova rezolucija bi legitimisala stanje stvoreno pozitivnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

"Kosovo ne treba da ima više posla sa Savetom bezbednosti", ocenio je Suroi, koji u Prištini vodi Klub za spoljnu politiku.

"Mislim da je strateška greška tražiti novu rezoluciju o Kosovu. Ne mislim da Kosovo ima potrebe za novom rezolucijom Saveta bezbednosti. Mišljenje MSP-a je na jedan način konzumiralo postojeću rezoluciju i mislim da ministar Skender Hiseni nije trebalo da traži novu rezoluciju", rekao je Suroi u intervjuu za program Bi-Bi-Sija na albanskom jeziku.

On je kazao da misli da "nijedan ministar, nijedan zvaničnik Kosova ne treba da traži novu rezoluciju SB UN".

Suroi je naveo da zahtev za novom rezolucijom nije dobro zamišljen i da "pokazuje nedostatak političkog osećaja u vladi" Kosova, što će otvoriti put za dodatno angažovanje zemalja koje su sada protiv nezavisnosti Kosova.

"To je nonsens sam po sebi kada mi sami na našu ruku tražimo da se pitanje Kosova vrati u Savet bezbednosti," kazao je on.

"Bilo je neophodno imati platformu koja bi u sebi sadržavala dva bazična pravca. Prvi bi se sastojao u kontaktima sa onim državama koje su se kolebale i koje imaju potrebe za formalnom podrškom da načine priznanje, a drugi bi bio platforma, koju ja vidim na dugi rok, o tome kako regulisati pitanje normalizacije odnosa sa Srbijom, i s tim u vezi, integraciju u EU", rekao je Suroi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: