Obama: Iran da oslobodi Amerikance

Američki predsednik Barak Obama pozvao je Teheran da oslobodi troje državljana SAD koje su iranske vlasti uhapsile pre godinu dana.

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

11:25

Default images

Amerikanci su uhapšeni kada su, tokom planinarskog izleta na severu Iraka, navodno zalutali preko granice i prešli u Iran.

Obama je istakao da uhapšeni Amerikanci nisu počinili nikakav zločin i da njihovo dalje držanje u pritvoru predstavlja kršenje konvencija o zaštiti ljudskih prava.

"Njihovo nepravedno hapšenje nema nikakve veze sa pitanjima koja i dalje dele SAD i međunarodnu zajednicu od iranske vlade", ukazao je Obama u sinoć objavljenom saopštenju.

On je, takođe, podsetio Iran da je zemlja potpisnica konvencija o zaštiti ljudskih prava.
Obama je naveo da Sara Šour (31), Šejn Bojer (28) i Džoš Fatal (28) nikada nisu radili za američku vladu.

"Želim da budem jasan - Sara, Šejn i Džoš nikada nisu radili za američku vladu. Oni su jednostavno iskreni i avanturistički nastrojeni mladi ljudi koji predstavljaju ono što je najbolje iz Amerike. "

Iran, međutim, smatra da su uhapšeni Amerikanci špijuni, podsetila je agencija Asošiejted pres.

Obama je kazao da je razgovarao s majkama pritvorenih Amerikanaca, koje su posetile decu u maju, i naveo da su one rekle da se prema njihovoj deci dobro ophode, ali da im nije dozvoljeno da kontaktiraju sa advokatima i da ne znaju šta će sa njima biti.

Američki predsednik je poručio majkama da će vlada SAD nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da bi se obezbedilo oslobađanje njihove dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: