HR: Najpopularniji SDP i Josipović

Da se izbori u Hrvatskoj održavaju sada, levi centar sa Socijaldemokratskom partijom na čelu bi imao znatno veću podršku od Hrvatske demokratske zajednice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2010.

13:12

Default images

Predsednik Ivo Josipoviće i dalje je najomiljeniji političar s prosečnom ocenom 3,78, a sledi ga njegov prethodnik Stjepan Mesić (3,30)

Šef SDP-a Zoran Milanović ima ocenu 2,78, dok premijerka Jadranka Kosor ima ocenu 2,59. Ipak, skoro 28 odsto anketiranih smatra da Kosorova za svoj posao zaslužuje nedovoljnu ocenu.

Stanje javnog mnjenja pokazuju rezultati istraživanja koje je za "Jutarnji list" sprovela slovenačka agencija Mediana.

Dok 45,2 odsto ispitanih smatra da su Hrvatskoj potrebni prevremeni parlamentarni izbori, 41,7 odsto je protiv njih, dok je neopredeljeno 13,1 odsto anketiranih.

Istraživanje je sprovedeno pre masovnih hapšenja demonstranata u Varšavskoj ulici pre nekoliko dana i protesta zbog uzurpacije te ulice za gradnju ulaza u garažu u Gundulićevoj, što bi verovatno dodatno naštetilo rejtingu HDZ-a, ali ne bi pomoglo ni SDP-u, ali se poklapa s rezultatima anketa koje su zadnjih meseci objavljivale druge agencije za istraživanje javnosti.

Iako HDZ za SDP-om zaostaje za sedam odsto glasova (32,4 na prema 25,4), čak 44 odsto građana danas bi na parlamentarnim izborima glasalo za levi blok, a samo 25 odsto za desni, što je velika prednost za koaliciju opozicije.

Pri tome, broj glasova za desni blok manji je od sume glasova HDZ-a i Hrvatske seljačke stranke.

Treće mesto na lestvici stranaka zauzima Hrvatska narodna stranke (HNS) s tek 4,4 odsto, dok HSS osvaja 3,7 odsto glasova. Slede ih Hrvatska stranka prava (2,4 odsto) i Istarski demokratski sabor (2,3 odsto).

Hrvatska socijalno liberalna stranka, koja je nedavno izašla iz koalicije i prestala biti parlamentarna, jer su oba njena poslanika izašla iz stranke, ima tek 1,6 odsto glasova podrške, nešto više od Partije penzionera, koja ima 1,4 odsto glasova.

Po tim rezultatima samo bi SDP i HDZ prešli izborni prag od pet odsto glasova i ušle u Sabor.

Pitanje je šta HDZ može da učini da preokrene takve trendove, jer ulazak u EU više nije naročito jak izborni adut zbog predugog čekanja, ocenio je "Jutarnji list".

Vidljiviji ekonomski oporavak ili neki spektakularan potez u antikorupcionoj kampanji verovatno su jedini stvarni argumenti koji bi u narednih godinu dana, do jeseni 2011. kad se održavaju izbori, mogli pomoći HDZ-u, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: