"Dijalogom do rešenja za Kosovo"

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN-a, ambasador Vitalij Čurkin ocenio je da da se samo novim dijalogom može doći do dugoročnog rešenja za Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2010.

00:25

Default images

"Rusija podržava obnovu pregovora rukovodstava Srba i Albanaca, i iskreno verujem da će se oni nastaviti," rekao je Čurkin u intervjuu za Večernje novosti.

Čurkin je rekao da misli da je važno da Savet bezbednosti UN-a kontroliše stanje na Kosovu i naglasio da dugoročno rešenje za Kosovo tek treba naći.

On je izrazio nadu da će Priština pozitivno odgovoriti na poziv rukovodstva Srbije da se obnove srpsko-albanski pregovori o rešavanju statusa Kosova.

"To je jedino razumno, i tim putem se može doći do dugoročnog rešenja koje bi zadovoljilo obe strane", rekao je Čurkin za Večernje novosti u Moskvi gde je učestvovao na dvodnevnom savetovanju ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova.

Čurkin nije želeo da prognozira kakva će biti odluka Međunarodnog suda pravde o legitimnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, ali je podsetio da je Rusija podržala Srbiju u Generalnoj skupštini UN da se to pitanje podnese Međunarodnom sudu.

"Naš stav je jasan: Rusija je i dalje protiv samoproglašenja nezavisnosti Kosova. Mi smo tako nastupili i na Sudu: izložili smo svoj stav da je teritorija KiM suvereni deo Srbije," rekao je Čurkin.

Upitan o mogućim međunarodnim aktivnostima u vezi s Kosovom posle odluke Međunarodnog suda pravde, najavljene za 22. jul, Čurkin je rekao da će Rusija u avgustu predsedavati Savetom bezbednosti UN-a, i istakao da će "to biti prilika da se ponovo razgovara i o Kosovu".

On je rekao da će se već 3. avgusta, na zasedanju Saveta bezbednosti raspravljati o stanju na Kosovu, povodom najnovijeg tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN-a.

"Dobro je da se dođe do realnije slike, pa zato još verujem da će i drugi shvatiti da treba obnoviti pregovore između Beograda i Prištine", rekao je ruski ambasador.

Povodom ponovljenog zahteva ruskih poslanika da Međuanarodni tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji prestane da radi, Čurkin je rekao da je glavni razlog što se taj zahtev ne prihvata to što je Radovan Karadžić kasno uhapšen i suđenje u Hagu će mu se oduziti.

On je rekao da smatra da će se Karadžiću suditi i tokom 2012. godine, a da će uslediti žalba.

"Celokupno iskustvo oko Tribunala za bivšu Jugoslaviju nameće mnogo pitanja. Svima je već jasno da je rad Tribunala glomazan i skup, ali odnos snaga je takav da će on sigurno dovršiti suđenje Radovanu Karadžiću", rekao je Čurkin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: