Pomažu štićenicima doma u Pančevu

Pančevačka nevladina organizacija “EKO13“ pokrenula je projekat koji ima za cilj da pomogne deci bez roditeljskog staranja iz doma "Spomenak" u Pančevu.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

12:14

Default images

Projekat "Potražimo svoje mesto u svetu rada" dobio je podršku za realizaciju od Fonda za Balkanske civilne inicijative i Državne lutrije Srbije.

Cilj projekta je da se poboljša položaj, unapredi kvalitet života i pomogne deci bez roditeljskog staranja iz doma "Spomenak" iz Pančeva da lakše nađu posao.

Dvadesettrogodišnja Ana Fabrik od pre mesec dana radi u kafiću u sklopu Gerontološkog centra "Sunčana jesen u Pančevu.

Plata joj dobro dođe kao džeparac, jer paralelno radi i završava dokvalifikaciju u Srdenjoj poljoprivrednoj školi, kaže da planira da završi fakultet, ali bi volela da ostane da radi u ovom centru.

“Sjajni su stvarno svi korisnici ovde. Pevamo svaki dan, hoće i da pomognu kada mi nešto treba, da donesu sunđere i tako nemam zamerki. Više bih volela da radim kao neki defektolog, možda i upišem tako nešto. Možda počnem da radim ovde, ali nešto drugo”, kaže Ana.

Gerontološki centar "Sunčana jesen" postoji već 20 godina i sada ima oko 200 korisnika. U centru kažu da su veoma zadovoljni Aninim radom, koja često na poslu ostane prekovremeno, kako bi igrala stoni tenis i šah ili pevala sa korisnicima.

Mileta Maksimović iz Gerontološkog centra "Sunčana jesen" u šali dodaje da je Anka stigla u pravi čas da malo podmladi ekipu.

“Svako novo zapošljavanje nam mnogo znači. Nama to mnogo čini kada je neko mlad i lep i nadam se da će toga biti sve više”, kaže on.

Ana je posao pronašla uz pomoć projekta nevladine organizacije “EKO13”, koji je podržan od strane fonda "Dobrota" Državne lutrije Srbije.

U okviru ovog projekta, kako objašnjava Nikola Rikanović iz organizacije “EKO13”, za dvadeset štićenika Doma za decu bez roditeljskog staranja u Pančevu obezbeđena je besplatna obuka o poslovnoj komunikaciji i pisanju radne biografije.

“Devetnaestoro dece živi u domu ‘Spomenak’ i to je jedan od zadataka da skrenemo pažnju ljudima da moraju da dobiju šansu u nekom poslu”, kaže Rikanović.

U nevladinoj organizaciji “EKO13” i fondu “Dobrota” ističu da se nadaju da će nakon Aninih biti prepoznati kvaliteti i ostalih 19 štićenika doma "Spomenak", koji su završili ili završavaju srednje škole za pekare, poslastičare, brigu o životinjama i biljkama, zaštitu životne sredine i da će uskoro i oni naći posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: