Opozicija o ratifikaciji SSP-a

Naprednjaci načelno pozdravljaju odluku o početku ratifikacije SSP-a Srbije sa EU. DSS i radikali smatraju da je odluka Saveta ministara EU bez značaja.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.06.2010.

14:56

Default images

Ni odluka Saveta ministara EU o "zelenom svetlu" za ratifikaciju SSP-a nije uspela da izazove jedinstvenu reakciju opozicije u Srbiji.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić izjavio je, povodom današnje odluke ministara spoljnih poslova EU, da je to mali korak ukoliko se Srbija ne pokaže dostojnom trenutka.

"Svaki korak kojim se Srbija približava članstvu u EU, uz vanredne parlamentarne izbore i promenu vlasti... predstavlja olakšanje za građane Srbije", ocenio je Tomislav Nikolić u izjavi Tanjugu.

Ta odluka je samo mali korak "ukoliko se Srbija ne pokaže dostojna... ukoliko se vlada ne pokaže dostojnom trenutka", dodao je Nikolić.

Demokratska stranka Srbije oceniila je, međutim, da će odluka EU o ratifikaciji SSP-a imati samo simobličan začaj.

Portparol DSS-a Petar Petković smatra da je takva odluka biti samo "vetar u leđa" Vladi Srbije da izdrži ceo mandat.

Petković je ocenio da to Srbiji neće doneti ništa, kao ni pre dve godine potpisani SSP, koji je najavljivan kao veliki uspeh.

Za DSS je sporno i to što su 22 članice EU priznale nezavisnost Kosova, a odluka o ratifikaciji SSP-a treba da dođe u parlament svake od tih zemalja.

Prema Petkovićevim rečima, ako te zemlje ratifikuju SSP, a za to će biti potrebno vreme, učiniće to tako što će priznati Srbiju bez Kosova.

Sličan stav ima i šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović koji je ocenio da "početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Srbiju suštinski ništa ne znači".

"Taj sporazum je Srbiji već naneo štetu koja se meri stotinama miliona evra, a posebno je važno da ucene kada je u pitanju Srbija neće prestati" rekao je Todorović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, EU će sada "pre svega pritiskati Srbiju da u što većoj meri i faktički prizna nezavisnost Kosova i Metohije" kao i da će tražiti "da se učine dodatni koraci ka otcepljenju - odnosno samostalnosti Vojvodine".

Todorović je naveo i da Srbiju "verovatno u pozadini čeka i problem sa Raškom oblasti" i da njeni građani ne mogu očekivati bilo kakvo poboljšanje, jer EU "poznaje samo i isključivo jedan jedini način funkcionisanja, a to su ucene i pritisci".

Nova Srbija o isplativosti ulaska u EU

A koalicioni partner DSS-a, Nova Srbija, saopštila je danas da su rezultati istraživanja javnog mnenja, koji pokazuju da pridruživanje EU podržava blizu 70 odsto populacije, "plod inercije izazavane medijskom bukom o tome da put u EU nema alternativu", jer ozbiljna analiza isplativosti nije napravljena.

Direktor Nove Srbije Borislav Borović je naveo u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima da je Srbija jedina država koja nije napravila ozbiljnu analizu koristi i rizika od ulaska u EU.

"Sve države su na putu ka EU radile ozbiljne 'kost benefit' analize, koje su bile predmet javne debate, naučnih institucija, privrednika i građana gde su se suprotstavljali argumenti o troškovima, koristima i rizicima ulaska u Uniju", ukazao je on.

Prema rečima Borovića, čak i političke stranke reaguju po toj matrici, bilo da je reč o poziciji ili opoziciji, jer je stvorena klima gde je politički pogubno insistirati na takvoj analizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: