Dojava o bombi prekinula tribinu

Skup kojim je trebalo da počne prikupljanje 10 000 potpisa za održavanje Parade ponosa u Beogradu, prekinut zbog lažne dojave o bombi.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 11.06.2010.

17:25

Default images

Policija je utvrdila da je dojava o bombi u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića, gde je organizovana tribina, bila lažna.

U trenutku kada su učesnici tribine potpisali svoju podršku održavanju gej parade i kada je trebalo da se pristupi debati o Rezoluciji Saveta Evrope o diksriminaciji na osnovu seksualne orijentacije skup je prekinut zbog dojave o bombi.

Učesnici su potom morali da napuste zgradu na Trgu Nikole Pašića 6.

Boban Stojanović iz nevladine organizacije Kviria (Queeria), smatra da je današnji incident još jedan pokazatelj odnosa društva prema LGBT populaciji.

“Ipak je to jedan jasan pokazatelj u kakvom društvu živimo, kakvo je stanje i odnos prema LGBT osobama i tu se sada potvrđuje ono što je meni možda strašnije od onoga kada se nešto desi na ulici, a to je da ne možemo da radimo čak ni u zatvorenom prostoru”, ocenjuje on.

“I ako uzmemo u obzir da se sve ovo dešava u okviru najave peticije 10 000 građana za Povorku ponosa, ovo je jedan jasan znak da nekome to ne odgovara”, smatra Stojanović.

Sličnog mišljenja je i Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse.

“To je zapravo slika našeg društva i danas. Prosto mi ovom kampanjom koju smo pokrenuli danas želimo da pokažemo da postoji i onaj drugi deo građanstva u Srbiji, drugi deo društva, mnogo veći deo društva koji će zapravo podržati pravo gejeva, lezbijki, biseksualaca i transrodnih osoba na slobodu”, kaže Pavlović.

Održavanje Parade ponosa u Beogradu prvi je svojim potpisom podržao šef delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer, a potom još 350 građana, među kojima su i mnoge javne ličnosti i predstavnici političkih partija.

Poslanik G17 plus Željko Ivanji očekuje da politička podrška pravima LGBT osoba neće izostati.

“Ovaj korak je korak unazad, ali smatram da će odgovorni političari kojih ima u Srbiji uspeti da naprave dvokorak i Srbiju dovedu - ali zaista, ne samo ispunjavanjem prostih normi i zahteva EU, nego promenom sistema vrednosti i prihvatanjem evropskih vrednosti – u neku svetliju i bolju budućnost”, kaže on.

Kampanja koja je danas pokrenuta trajaće naredna tri meseca tokom kojih će LGBT organizacije u nekoliko gradova prikupljati potpise, ali će zainteresovani svoj gals moći da daju i putem onlajn peticije.

LDP osudio dojavu o bombi

Beogradski odbor Liberalno-demokratske partije pozvao je gradske i državne organe da identifikuju i kazne odgovorne za današnju dojavu o podmetnutoj bombi.

Pretnje su upućene tokom prezentacije organizacije GSA pa se razlozi ugrožavanja bezbednosti mogu tražiti i u opštoj atmosferi netrpeljivosti i nasilja koja se proizvodi protiv tog dela civilnog društva, kaže se u saopštenju LDP-a.

U saopštenju te stranke navodi se da su pretnje postavljanjem bombe ponovo učestale, a ovoga puta su kao meta izabrane Skupština grada i gradske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: