Prijavljivanje sveštenika pedofila

Biskupi katoličke crkve u Švajcarskoj sistematski će prijavljivati pravosuđu sveštenike koji su počinili seksualnu zloupotrebu maloletnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

07:15

Default images

Konferencija biskupa saopštila je da neće sastaviti centralni registar imena sveštenika pedofila, kako je ranije najavljeno, javila je švajcarska državna televizija TSR.

Biskupi navode da će međusobno prosleđivati podatke o prošlosti sveštenika, jer je to "najbolji način da se izbegnu novi slučajevi zloupotrebe", rekao je predsednik Konferencije biskupa Norbert Bruner.

Od početka ove godine 104 građanina u Švajcarskoj je prijavilo religijskiom organima seksualnu zloupotrebu od strane sveštenika, ili drugih religijskih lica, dok je u 2009. registrovano samo 15 prijava.

Čak 72 sveštenika se navode u prijavama, dok je najveći broj dela počinjen između 1950. I 1990. godine I to uglavnom u nemačkom delu Švajcarske.

Među žrtvama se nalazi 11 osoba koje su imale manje od 12 godina u vreme krivičnog dela, 76 je imalo između 12 I 16 godina, a u 61 slučaju reč je o dečacima.

U četiri slučaja vodi se proces pred pravosuđem, a prošle godine sudilo se još dvojici sveštenika.

"Primenjene su, međutim, druge mere, šest sveštenika je preseljeno, tri suspendovano, četvorica su poslati na terapiju, a jedan pastor je na mestu gde nema kontakt sa potencijalnim žrtvama", javlja TSR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: