Tadić sa Moratinosom i Davutogluom

Predsednik Srbije, Boris Tadić imao je odvojene razgovore sa ministrima Turske i Španije, Ahmetom Davutogluom i Migelom Anhelom Moratinosom.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 20.04.2010.

22:25

Default images

Iz kabineta predsednika Republike Srbije je saopšteno da su Tadić i Davutoglu izrazili zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa Srbije i Turske, pogotovo u oblasti ekonomije. Tadić se zahvalio Moratinosu na podršci Španije evropskim integracijama Srbije i nepriznavanju nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova.

Tokom razgovora sa Moratinosom, konstatovano je da su odnosi Srbije i Španije na visokom nivou.

Tadić je sa Davutogluom i Moratinosom razgovarao i o sve boljim odnosima Srbije sa zemljama u regionu.

Konstatovano je da je zajednički cilj regiona stabilizacija, prosperitet i evropska budućnost.

Davutoglu i Moratinos boravili su u Beogradu povodom trilateralnog sastanka ministara spoljnih poslova Srbije, Turske i Španije, navodi se u saopštenju.

Jeremić: Srbija će učiniti sve za uspešan samit u Sarajevu

Ahmet Davutoglu, Vuk Jeremiæ i Migel Anhel Moratinos
Sa španskim i turskim ministrom je razgovarao i šef srpske diplomatije, Vuk Jeremić.

"Srbija će učiniti sve da samit EU i država Zapadnog Balkana u Sarajevu bude uspešan i da se reše otvorena pitanja", kaže ministar spoljnih
poslova Srbije Vuk Jeremić.

Posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Španije, Migelom Anhelom Moratinosom i šefom diplomatije Turske, Ahmetom Davutogluom,Vuk Jeremić je izjavio da će raditi naporno, a ako ne mogu da reše to pitanje,niko ne drugi neće moći.

On je dodao da ove tri države dele zajedničku viziju Zapadnog Balkana integrisanog u EU.

“Ovo je bio sastanak tri važne evropske države, u istorijskom, geografskom i civilizacijskom smislu“, izjavio je Jeremić.

On je rekao da je Španija jedna od najstarijih evropskih država, danas predsedavajuća Unijom, Turska je most između Evrope i drugog kontinenta, a Beograd je na pola puta između Madrida i Ankare i predstavlja centar gravitacije Zapadnog Balkana.

Jeremić je izjavio da je na sastanku konstatovano da postoji spremnost da se rešavaju otvorena pitanja i pronađu adekvatni modaliteti.

“Ne slažemo se po svim pitanjima“, rekao je on i podsetio da se radi o pitanju statusa Kosova.

“Španija i Srbija ne priznaju Kosovo, a Turska je to učinila, ali nas to ne sprečava da sarađujemo u budućnosti, kako bismo ostvarili regionalne prioritete“, naglasio je Jeremić.

On kaže da je centralni strateški prioritet članstvo svih država Zapadnog Balkana u evropskoj porodici naroda.

Izrazio je nadu da će u budućnosti članice EU postati i Srbija i Turska.

Moratinos je rekao da su on i Davutoglu u Beograd došli iz nekoliko razloga, a prvi je taj što je Srbija centralni akter na Zapadnom Balkanu.

“Došli smo kako bismo podržali zajedničku viziju Zapadnog Balkana u EU, ali i kako bismo definisali korake da se te vizije i ostvar, poručio je Moratinos.

Moratinos je rekao da su u Beogradu razgovarali i o Sarajevskoj konferenciji i napretku država Zapadnog Balkana ka NATO i EU.

Španija i Turska, najavio je Moratinos, kao članice NATO raduju se što će na sledećem sastanku Alijanse u Talinu uručiti mapu puta Bosni i Hercegovini.

Davutoglu je ponovio da Španija, Turska i Srbija dele zajedničku viziju Balkana i Turske u Uniji.

“Evropa je kontinent mira, stabilnosti, prosperiteta i globalne moći, naveo je Davutoglu i dodao da je i Zapadni Balkan region mira, bezbednosti i obostranog poštovanja.

On je podsetio da Turska trenutno predsedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i da smatra da sve nacije Balkana dele zajedničku budućnost u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: