U četvrtak Dan žalosti u Srbiji

Vlada Srbije proglasila je četvrtak, 15. april za Dan žalosti zbog pogibije predsednika Poljske Leha Kačinjskog i visokih državnih zvaničnika.

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

12:24

Default images

Leh Kačinjski, njegova supruga Marija i članovi državnog i vojnog vrha,kao i članovi posade aviona, poginuli su pošto se avion srušio kod Smolenska u Rusiji. Zakon o obeležavanju dana žalosti propisuje da su organi, organizacije i druga pravna lica koja ističu zastavu dužni da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Medijske kuće dužne su da emituju muziku i emisije prikladne danima žalosti, kao i da usklade detaljnu programsku šemu, a novinsko-izdavačke organizacije da dnevne novine štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Pored toga, mediji su u obavezi da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan žalosti emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, kao i da obaveste javnost o skupovima sećanja.

U obrazovnim ustanovama dani žalosti obeležavaju se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program muzičkog obrazovanja prilagođava se tim danima.

Istu obavezu imaju i muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture.

Za vreme dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: