Markovićeva:Kazne za duple funkcije

Funkcioneri sa dve ili više funkcija koji nisu obavestili Agenciju za borbu protiv korupcije koju od njih će zadržati, biće kažnjeni, rekla je Zorana Marković.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Sreda, 07.04.2010.

00:16

Default images

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije kaže da su primili oko 1.500 dopisa u vezi sa obavljanjem duplih funkcija, ali je najmanji broj funkcionera koji su se izjasnili kojeg se položaja odriču. Većina traži tumačenje svog statusa. "Agencija priprema mere protiv neodgovornih", rekla je ona za "Novosti".

Markovićeva je napomenula da se veoma mali broj funkcionera dobrovoljno odrekao fotelje, dodajući da neće pogrešiti ako kaže da je oko 1.000 ljudi bilo dužno da se izjasni koju funkciju će zadržati.

"Preciznih podataka još nemam, ali znam za podatak da se samo troje od 30 vojvođanskih funkcionera, koji su poslanici u pokrajinskom parlamentu a paralelno su i predsednici opština ili gradonačelnici, izjasnilo koju će funkciju zadržati", kaže ona. Markovićeva je ukazala na to da odluka Skupštine Vojvodine da nekim funkcionerima bude dozvoljeno obavljanje više funkcija ne utiče na sprovođenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojim je to zabranjeno.

Ističući da je zakon jasan, ona je rekla da funkcionere koji se nisu prijavili očekuju sankcije.

"Sada ćemo od institucija koje su postavile funkcionere zahtevati da ih razreše. Ako se to ne dogodi, nakon 90 dana, kao krajnja mera podnose se prekršajne prijave i protiv tih funkcionera i protiv odgovornih u tim institucijama", navela je Markovićeva.

Prema njenim rečima, političkih pritisaka nije bilo, a jedini pritisak su bili medijski istupi funkcionera i tvrdnje da ćemo im izaći u susret, "kao da nisu pročitali zakon".

Markovićeva je rekla da se nada da će, čim Agencija završi sa nabavkom svoje kompjuterske opreme, već do kraja ovog meseca biti objavljeni prvi imovinski kartoni funkcionera u Srbiji.

"Više od 95 odsto funkcionera je predalo imovinske kartone. Agencija će tačnost podataka proveravati kod svih relevantnih državnih institucija", kazala je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: