Japan obnavlja škole u Srbiji

Vlada Japana uložila je više od 166 000 evra u obnovu osnovnih škola i vrtića u Novom Pazaru, Ivanjici i Prijepolju.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

13:57

Default images

Na današnjoj svečanosti u Beogradu ugovore o donaciji sa obrazovnim ustanovama potpisao je otpravnik poslova ambasade Japana Teruhiko Šinada. On je istakao da je pomoć Japana odraz velikog prijateljstva sa Srbijom i podsetio da je u projekte za osnovne potrebe stanovništva od 1999. godine japanska vlada uložila 6,6 miliona evra, a sprovedeno je 45 projekata u oblasti obrazovanja.

"Nadamo se da će pomoć i sredstva koja ulažemo biti korisno i pažljivo utrošena", kazao je Šinada i dodao da ukupna pomoća Japana Srbiji od 1999. godine iznosi oko 198,6 miliona evra.

Osnovna škola "Stefan Nemanja" u Novom Pazaru dobila je 34 960 evra za rekonstrukciju sanitarnih prostorija, dok će, takođe, novopazarska osnovna škola "Bratstvo" kupiti školski nameštaj i rekonstruisati toalete sredstvima od 31 771 evra.

Šef kabineta gradonačelnika Novog Pazara Mirsad Jusufović istakao je da se taj grad, za razliku od ostalih sredina u Srbiji suočava sa porastom broja stanovnika i "populacionim bumom", pa su kapaciteti obrazovnih ustanova nedovoljni.

"Ako već ne možemo da povećamo kapacitete u školama, ova pomoć Vlade Japana doprineće da bar popravimo uslove rada u njima", kazao je Jusufović.

Vlada Japana obezbedila je i 47 929 evra za nameštaj u Osnovnoj školi "Milinko Kušić" iz Ivanjice, dok će za zamenu prozora i obnovu krova na vrtiću "Miša Cvijović" biti utrošeno 51 805 evra.

Predsednik opštine Ivanjica Radomir Ristić i njegov kolega iz Prijepolja Dragoljub Zindović zahvalili su Vladi Japana na humanom gestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: