Referendum o zaštiti životinja

Švajcarska planira da podigne nivo zaštite životinja uz pomoć referenduma o tome da li kućni ljubimci i domaće životinje treba da imaju pristup pravnoj zaštiti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2010.

01:40

Default images

Ova alpska zemlja se pomalja kao najnaprednija kad je reč o zaštiti životinja i živog sveta uopšte, pošto je nedavno promenila ustav kako bi dodala odredbu o zaštiti dostojanstva biljaka i pravima kućnih ljubimaca poput kanarinaca, zlatnih ribica i bodljikavih prasića, prenosi BBC.

Ako referendum bude prihvaćen, svaki kanton će morati da odredi advokata koji će biti zadužen za odbranu prava životinja i da ih zaštiti od zlostavljanja.

Po zakonu iz 2008. godine, kanarinci, ribice i bodljikava prasad su društvene životinje koje je nehumano držati kao pojedince.

Akvarijum ne sme da ima providne sve četiri strane, jer je ribicama potrebno da imaju gde da se sklone; budući vlasnici pasa moraju da prođu četvoročasovni kurs obuke pre nego što mogu da kupe psa.

Podrazumeva se da će oni koji ne vode brigu o svojim životinjama ili ih zlostavljaju biti adekvatno kažnjeni, piše "Sandej tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: