Novi pregovori o "Južnom toku"

Ruski "Gasprom" će u januaru obaviti novu rundu pregovora sa Bugarskom o izgradnji gasovoda "Južni tok", saopštilo je rusko ministarstvo energetike.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2009.

16:39

Default images

Na sastanku u Moskvi, dve strane su razmotrile široki krug pitanja energetske saradnje između dve zemlje, među kojima i realizaciju projekata gasovoda "Južni tok", naftovoda "Burgas-Aleksandropolis" i atomske centrale "Belene", kao i isporuke prirodnog gasa Bugarskoj.

Ruski ministar Sergej Šmatko i bugarski ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov su razgovarali i o isporukama ruskog gasa Bugarskoj, s obzirom na to da rok jednog od ugovora ističe 2010. godine.

Ruski ministar je istakao da je "neophodno što pre pristupiti pregovorima za novi ugovor", prenela je agencija Ria novosti.

Prema njegovim rečima, ruska strana bi Bugarskoj mogla da punudi komercijalno privlačne uslove i računa da će novi ugovor biti "dugoročan i transparentan".

"Zainteresovani smo da Bugarska ostane naš tradicionalni kupac i nastojaćemo da naša ponuda bude privlačna za bugarskog klijenta", rekao je Šmatko.

Bugarska za sada celokupne potrebe za gasom pokriva ruskim isporukama.

Nova vlada u Sofiji je stupanjem na vlast u julu izjavila da namerava da diversifikuje listu isporuka zbog gasne krize sa početka godine. Aktuelni ministarski kabinet podržava projekat "Južni tok", koji će potrošače izbaviti od zavisnosti od tranzitnih zemalja.

Šmatko je izrazio zadovoljstvo zbog dinamike razvoja saradnje sa Bugarskom u realizaciji projekta "Južni tok", dok je Trajkov preneo da bugarska vlada još nije odlučila da li su joj potrebni i drugi zajednički projekti sa Rusijom, kao što je naftovod Burgas-Aleksandropolis i izgradnja atomske centrale "Belene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: