"Isključenje iz SNV-a nelegitimno"

Isključenje iz Srpskog nacionalnog veća, zbog učešća na izborima na Kosovu koje su organizovale kosovske institucije, smatram nelegitimnim, kaže Rada Trajković.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

01:11

Default images

Rada Trajković i dvoje funkcionera Srpskog nacionalnog veća, Goran Marinković i Boban Petrović isključeni su iz te organizacije jer su učestvovali na izborima koje su organizovale kosovske institucije. Rada Trajković za B92 kaže da je uverena da je reč o nelegitimnoj odluci, koja će samo zaoštriti situaciju unutar srpske zajednice na Kosovu.

U Srpskom nacionalnom veću poručuju da ista sudbina čeka svakoga ko se odluči na takve poteze.

Trajkovićeva smatra da ta odluka predstavlja poslednji trzaj radikalnijeg krila Srba i da je to demonstracija njihove nemoći.

"Ne znam kome od normalnih Srba smetaju nove srpske opštine, koje su za cilj, makar moj, imale stvaranje snažnih srpskih zajednica. To ne može da bude problem nijednom dobronamernom Srbinu", rekla je ona.

"Radim ono što mislim da treba da uradim, da umanjim štetu što Srbi Štrpca i Novog Brda nisu bili dovoljno pametni i odgovorni da uzmu vlast u svojim sredinama“, ističe Trajkovićeva.

Predsednik SNV-a Dragan Velić odbacuje tvrdnje o neligitimnosti odluke, navododeći da je sednici prisustvovalo 70 odsto članova organizacije.

Prema njegovim rečima, takva sudbina će zbog sličnih prestupa zadesiti i druge njene funkcionere.

"Da se to nije desilo, onda SNV ne bi poštovalo pre svega svoj Statut, smernice i odluke. SNV je donelo odluku da se svi članovi koji na bilo koji način ubuduće budu učestvovali u izbornom procesu isključuju. Ne može se učestovati, zato što su izbori suprotni Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti“, kaže Velić.

Inače, Srpsko nacionalno veće optužilo je predsednika Borisa Tadića da prihvatanjem, kako navode, parcijalne vizne liberalizacije, diskriminiše kosovske Srbe.

Time je, kako naglašavaju, Tadić prekršio Ustav, koji obavezuje na zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: