Presuda za atentat pravosnažna

Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović pravosnažno su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Zorana Đinđića, pošto je Vrhovni sud odbio žalbe njihove odbrane.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

15:47

Default images

Odlukom Vrhovnog suda, drugostepena presuda postaje pravosnažna, što znači da Ulemek i Jovanović više nemaju pravo na žalbu.

Pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Milorad Ulemek osuđen je za krivično delo udruživanja protiv ustavne delatnosti i krivično delo ubistva u pokušaju, dok je Zvezdan Jovanović osuđen za krivična dela ubistva najvišeg predstavnika državne vlasti, ubistvo u pokušaju i udruživanje protiv ustavne delatnosti.

U obrazloženju presude navodi se da drugostepena presuda tog suda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka ni povrede krivičnog zakona, kao ni povrede zakona na koje su u žalbama ukazali branioci okrivljenih.

Portparolka Vrhovnog suda Srbije Vesna Dabić kaže da optuženi više nemaju pravo na žalbe.

“Vrhovni sud je u svojoj presudi ocenio i da je činjenično stanje pravilno i potpuno utvrđeno, a da su pojedinačno utvrđene kazne za izvršena krivična dela pravilno odmerene. Ovo je pravosnažna presuda, odluka Vrhovnog suda u trećem stepenu, i na nju ovi optuženi više nemaju pravo žalbe u redovnom postupku“, objašnjava ona.

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije, a njegov telohranitelj Milan Veruović je ranjen.

Sud je utvrdio da je Ulemek bio organizator ubistva i da je Jovanović ispalio hice koji su usmrtili Đinđića i ranili Veruovića. Urednik nedeljnika “Vreme“ Filip Švarm smatra da presuda neće okončati spekulacije o ubistvu premijera.

“Mislim da je reč o jednoj presudi koja je zakonski maksimalna i koja je pravedna, a sad što se tiče da li je stavljena tačka na sve spekulacije i glasine i tako dalje, pa sigurno da nije“, smatra on.

“Reč je o jednom događaju koji je duboko potresao Srbiju, jednom istorijskom događaju koji je ostavio veliki trag u Srbiji i naravno kad je reč o tako velikoj stvari razne teorije zavere, razne spekulacije ne mogu da ugroze jednu sudsku presudu“, ocenjuje Švarm.

Vrhovni sud je u drugostepenom postupku potvrdio presude svim optuženim u prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom, izuzev Sretku Kaliniću, kome je presuda preinačena sa 35 godina zatvora na 30 godina, Željku Tojagi Žmigiju sa 30 godina na 15 godina i Dušanu Krsmanoviću sa 30 godina na 20 godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Miloš Simović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: