Kacin: Korak po korak u EU

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin kaže da je potrebno da Srbija ide postepeno u procesu podnošenja kandidature i da se u tom procesu ne mogu preskakati etape.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 22.11.2009.

22:24

Default images

"Srbija ide korak po korak, sve brže i brže, ali nije moguće preskakati nekoliko koraka koje je potrebno napraviti pre svega ovde u Srbiji", rekao je Kacin nakon razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem. On kaže da nije cilj da Srbija samo preda zahtev za dobijanje statusa kandidata, već i da dobije pozitivan odgovor EU.

Jelko Kacin kaže da je to važno kako bi onda proevropske snage mogle da naprave sledeće korake u pravcu evropskih integracija.

“Nisam stekao utisak da je Vlada o tome donela odluku", izjavio je Kacin i naglasio da je važno da Srbija napravi ubedljive korake u saradnji sa Haškim tribunalom, koji bi doveli do odmrzavanja prelaznog trgovinskog sporazuma.

“Tada bi započeo proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa bi mi u Evropskom parlamentu u našem kalendaru u 2010. godini utvrdili termin kada bi to pitanje mogli da razmatramo”, objasnio je Kacin.

Kacin je rekao da Srbija ubedljivo korača ka evropskoj budućnosti i da posle odluke o viznoj liberalizaciji dolaze druge značajne odluke, koje moraju ići u pozitivnom smeru.

On je čestitao Dačiću i ministarki pravde Snežani Malović na tome što su dokazali da Srbija može više i do kraja da ispuni sve obaveze koje je preuzela na sebe, posebno kada je reč o ukidanju viza.

Kacin kaže da je sa Dačićem razgovarao i o situaciji u regionu i preneo očekivanje da će Vlada Srbije pomoći Bosni i Hercegovini u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju, dok će Evropska komisija i savet EU pripremiti početak dijaloga za viznu liberalizaciju sa Kosovom.

"Srbija može biti motor celog regiona, ima kapacitete za to, koraci moraju biti usaglašeni i ubedljivi i što bolje pripremljeni da bi ostvarili naš zajednički cilj, integraciju celog regiona u EU", rekao je Kacin.

Dačić: Ukidanje viza - prvi korak

Jelko Kacin i Ivica Daèiæ (Tanjug)
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je naglasio da je za Srbiju od izuzetnog značaja nastavak puta ka članstvu u EU, a važan korak ka ostvarenju tog cilja je ukidanje viza.

“Očekujemo konačnu odluku 30. novembra na Samitu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa i zahvaljujemo Sloveniji na inicijativi da odluka o ukidanju viza stupi na snagu nešto ranije nego što je bilo planirano”, rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Ivica Dačić je rekao da Srbija očekuje odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i primenu svega što je tim dokumentom predviđeno.

Dačić je istakao da je resor na čijem je čelu usredsređen na ispunjavanje uslova ka viznoj liberalizaciji, čime bi bili stvoreni uslovi da, u dogovoru s partnerima, zvanični Beograd razmišlja kada bi trebalo predati kandidaturu za članstvo Srbije u EU.

"Za Srbiju je od ključnog značaja nastavak na putu evropskih integracija. Sigurno je da Srbija očekuje da će evropske integracije biti ubrzane i da će vizna liberalizacija predstavljati prvu etapu na našem putu ka EU."

"Strateški cilj Srbije je članstvo u EU i očekujemo da veoma brzo, ukoliko se stvore takvi politički uslovi, bude odmrznut Prelazni sporazum sa EU i da se time stvore uslovi za dalje približavanje Srbije Uniji", rekao je Dačić.

"Nama je važno da Srbija nastavi sa daljim reformama i da i u svojoj zakonodavnoj sferi i svim drugim sferama vlasti stvori standarde koji će omogućiti da što pre postane punopravni član EU", dodao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: