Završeni razgovori u Butmiru

Bez dogovora političkih predstavnika BIH i predstavnika Evropske unije i SAD u Butmiru. Međunarodni posrednici ne odustaju.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.10.2009.

11:08

Default images

Predlog paketa o rešavanju otvorenih pitanja u BiH ponudili su zvaničnici Vašingtona i Brisela, što nije naišlo na podršku kod lidera u BiH. U butmirskim razgovorima učestvovali su lideri SNSD Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, SDP Zlatko Lagumdžija, HDZ Dragan Čović, HDZ 90 Božo Ljubić i predstavnik PDP Branislav Borenović.

Razgovori sedam političkih lidera BiH i predstavnika Sjedinjenih Država i Evropske unije završeni su danas u Butmiru kod Sarajeva bez konkretnog dogovora. Učesnici sastanka ipak najavljuju nastavak butmirskog procesa.

Predlog paketa o rešavanju otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini, koji su ponudili zvaničnici Vašingtona i Brisela, nije naišao na podršku kod entitetskih lidera.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da u Butmiru nije postignut nikakav dogovor, ali da to ne treba shvatiti dramatično, već kao "pokušaj da se nešto uradi".

Dodik je ponovio da je paket mera koji su ponudili međunarodni predstavnici liderima u BiH bio dramatična promena Dejtonskog sporazuma, zbog čega nije mogao da bude tema za razgovor.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da je najveća vrednost butmirskih sastanaka što je domaćim liderima jasno rečeno da se moraju dogovarati i da je u okvirima Ustava moguće donositi određene krupne odluke.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, koji je imao najmanje primedaba na ponuđeni paket mera, nije krio razočaranje što nije uspeo butmirski sastanak.

SDA je učinila sve da dođe do dogovora, koji drugi nisu hteli da prihvate zbog svojih, kako je rekao, “maksimalističkih zahteva”.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić je rekao da će se proces ustavnih reformi nastaviti i u narednom periodu, a lider HDZ Dragan Čović očekuje da će se do naredne sednice Saveta za implementaciju mira, koja će se održati u novembru, postići dogovor o ključnim pitanjima u BiH, uključujući i ustavne promene.

Međunarodni predstavnici su ocenili da je ipak napravljen značajan iskorak - opredeljenje zvaničnika BiH za pristup evro-atlanskim integracijama, ali su domaći zvaničnici jučerašnje i današnje pregovore ocenili kao neuspešne.

Izjava Bilta i Stajnberga

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg saopštili su danas da su EU i SAD privržene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom sporazumu i pozvali lidere BiH da ispune svoje obaveze i pronađu kompromis.

U zajedničkoj izjavi posle današnjih razgovora predstavnika SAD i EU, sa zvaničnicima BiH u Butmiru, Bilt i Stajnberg su naveli da su "EU i SAD snažno opredeljene da rade sa građanima BiH i pruže im podršku na putu integracija u evro-atlansku zajednicu".

Oni podsećaju da su u poslednjih deset dana drugi put razgovarali sa liderima sedam političkih stranaka u Bosni i Hercegovini kako bi ih ohrabrili da preduzmu korake potrebne na putu ostvarenja tog cilja.

Oni su naveli da su lideri političkih stranaka izrazili opredeljenje da rade na integraciji Bosne i Hercegovine u NATO i EU.

"Oni shvataju da za postizanje ovog cilja, vlasti BiH moraju imati nadležnosti, ovlašćenja i funkcionalnost potrebne da se ispune uslovi procesa za pristupanje EU i za članstvo u NATO, te da Ustav mora biti usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", navode Bilt i Stajnberg.

Oni su saopštili da je potrebno naći rešenje u vezi sa državnom i vojnom imovinom što će omogućiti tranziciju Ureda visokog predstavnika (OHR) u Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR), te da je ova pitanja potrebno rešiti pre nego što BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU.

"Sa strankama smo razmatrali paket predloga, koji bi po našem mišljenju, doprineo ostvarenju cilja oko kojeg među strankama postoji saglasnost. Mi smo započeli razgovore o ovim predlozima i stranke su ponudile svoje početne stavove o tome kako krenuti napred", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Bilt i Stajnberg su ocenili da je na sastanku u Butmiru postignut određeni napredak, ali da će biti potrebni dalji razgovori da bi se postigao dogovor o pitanjima o kojima još nema saglasnosti.

"Neke stranke će morati da pokažu veći stepen odlučnosti i fleksibilnosti ukoliko zaista žele ostvariti cilj za koji se javno zalažu. Prema tome, proces koji smo započeli u Butmiru se nastavlja", navodi se u izjavi.

Zajednički tim evropskih i američkih stručnjaka će sledeće sedmice ponovo doći u BiH, kako bi se nastavili razgovori sa liderima političkih stranaka u BiH.

Bilt i Stajnberg navode da će 18. novembra, kada će biti održan sastanak Saveta za sprovođenje mira (PIC) u Sarajevu, međunarodni predstavnici oceniti postignute rezultate i doneti potrebne zaključke.

"Ističemo našu privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom sporazumu kao osnovama za mir i prosperitet za sve narode BiH i obezbeđivanje njihove budućnosti u EU i NATO", naveli su Bilt i Stajnberg i pozvali lidere BiH da ispune svoje obaveze i pronađu kompromis.

Razgovori u vojnoj bazi Butmir počeli su 9. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: