Siromašno oko 10 odsto dece

U Kragujevcu je siromaštvom pogođeno 9,5 odsto dece, a najviše ugroženih je uzrasta od 6 do 14 godina, kažu gradskom Crvenom krstu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

12:31

Default images

Prema podacima te organizacije, u Kragujevcu živi oko 27.000 dece do 18 godina starosti, od čega je 22.597 dece uzrasta do 14 godina. Sekretarka Crvenog krsta Nevenka Bogdanović izjavila je da najteže žive deca iz porodica sa velikim brojem članova, deca nezaposlenih roditelja ili korisnika materijalne pomoći Centra za socijalni rad.

"Pored toga što je pogođena siriomaštvom, postoji i grupa dece koja je dodatno ugrožena bolešću, to su deca sa nekim oblikom invaliditeta ili su obolela od težih, hroničnih bolesti koje zahtevaju stalnu medicinsku pažnju, nabavku lekova ili hirurške intervencije", rekla je ona.

Među socijalno ugroženima je i oko stotinu dece koja žive u kolektivnom centru u Trmbasu kod Kragujevca.

Prema rečima Bogdanovićeve, za najugroženije učenike u Kragujevcu priprema se 3.000 obroka u školskoj kuhinji, čiji rad finansira Grad Kragujevac sa više od osam miliona dinara godišnje.

Posebno je važno, dodala je ona, da se pronađu načini za pružanje pomoći onoj deci koja su van institucija i ne idu u škole zbog bolesti, pa nisu obuhvaćena nekim vidom podrške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: