Austrija: Vreme za primenu SSP-a

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger ocenio je da je vreme i da se primeni prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

17:16

Default images

Austrijski ministar je to izjavio nakon što je postignut dogovor o rešenju slovenačko-hrvatskog graničnog spora. "Trebalo bi da iskoristimo sada taj pozitivan trenutak i u vezi sa Srbijom konačno napredujemo", poručio je on u saopštenju.

"Vreme je da se konačno prelazni sporazum EU sa Srbijom primeni", naveo je Špindeleger.

Komentarišući slovenačko-hrvatski dogovor, on je ocenio da je dobar znak za Evropu da su oba partnera sopstvenim snagama konačno pronašli izlaz iz ćorsokaka.

"To pokazuje da, ako se na miru sastane i traži činjenični, odgovoran razgovor, može biti pronađeno rešenje koje odgovara obema stranama. Slovenija i Hrvatska su spoznale da rešenjem konflikta mogu samo dobiti", naglasio je on dodajući da je blokadom bio doveden u opasnost ne samo hrvatski pregovarački proces, već verodostojnost čitave politike EU prema Balkanu.

"Sada mora da se da gas i nadoknadi izgubljeno vreme. Naš cilj jeste i ostaje nepromenjen - Hrvatska treba da postane 28. članica EU", naveo je Špindeleger.

On je podsetio, u saopštenju, na ulogu Hrvatske kao prethodnice za ostale zemlje zapadnog Balkana.

"Hrvatska je lokomotiva čitavog regiona. Današnji dogovor je signal ohrabrenja za naše partnere na zapadnom Balkanu da ne odustajemo od evropske perspektive za svaku pojedinačnu zemlju regiona. Reformski motor ne sme zastati i evropski kurs mora biti nastavljen", poručio je Špindeleger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: